Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2011. 20:30:00
BLACK MONDAY?

S&P ne očekuje krah burzi u ponedjeljak

Kako se vikend polako bliži kraju, raste nervoza pred otvaranje azijskih burzi koje će postaviti temelje za dnevno trgovanje nakon pada kreditnog rejtinga SAD

Hoće li Wall Street preživjeti ponedjeljak?
Hoće li Wall Street preživjeti ponedjeljak? (Wikipedia)

Čelnik agencije za kreditni rejting Standard & Poor's, David Beers u nedjelju je za "Fox News Sunday" izjavio kako ne očekuje velik utjecaj na globalna financijska tržišta koja će se otvoriti u ponedjeljak "blagog pogoršanja" kreditnog rejtinga SAD-a, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Na pitanje novinara o izgledima da se smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a nastavi, Beer je odgovorio kako negativna predviđanja agencije znače da se "rizik povećava".

Također je kazao kako je smanjenje rejtinga najavljeno u petak nije ovisilo o stajalištu o proračunu bilo koje političke stranke, a kada je riječ o nekom budućem dogovoru, on će biti vjerodostojan ako bude imao potporu obiju političkih stranaka.

Beers je kritiku američkog ministarstva financija koja se odnosila na agencijsku analizu kreditnog rejtinga nazvao "potpuno pogrešnim prikazom". Unatoč nedavnom dogovoru u Kongresu, po Beersovu mišljenju "temeljni teret američkog duga se povećava i nastavit će se povećavati tijekom idućih deset godina."

S&P je u petak naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojemu mjere fiskalne konsolidacije što ih nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjoročnom razdoblju stabilizirao američki dug.

07.08.2011. 20:30:00
http://metro-portal.hr/s-and-p-ne-ocekuje-krah-burzi-u-ponedjeljak/62067/