Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2020. 21:43:00
ISPROBAJTE :)

Rutina prije spavanja sretnih parova

Zbog našeg sve užurbanijeg života, ovo je često jedino vrijeme kada se mnogi parovi mogu povezati.. a što vi radite prije spavanja?

Mazite li se prije spavanja?
Mazite li se prije spavanja? (Arhiva)

Što vi i vaš patner radite prije spavanja? Operete zube i lice, pa se zavučete ispod pokrivača i gledate televiziju dok ne zaspite?

Za roditelje je važno kvalitetno vrijeme u kojem su sami, mogućnost za povezivanje i razgovor koji se ne vrti oko djece, a to je sve teže ostvariti.

"Zbog našeg sve užurbanijeg života, ovo je često jedino vrijeme kada se mnogi parovi mogu povezati", kaže dr. Clinton Moore, klinički psiholog. To povezivanje je ključno za zdravlje veze - svima nam treba vremena da se osjećamo kao par, a ne samo kao roditelji. Važno je, dakle, najbolje iskoristiti ovo razdoblje.

Stoga, kad dođe vrijeme za spavanje, što rade najsretniji parovi? Evo nekoliko rutina koje možete imati na umu.

Fizički kontakt - "Vrijeme za spavanje je vrijeme za  povezivanje", kaže Tiiu Lutter, stručnjak za mentalno zdravlje. Dakle, privucite se, dodirujte se i šalite se. "Razgovarati o danu je lijepo, ali to nisu osjećaji. Nije vrijeme za rješavanje problema, već za dijeljenje i kako stvari utječu na nas". 

Posvetite se jedno drugome - umjesto da jednostavno utonu u krevet i uključe televizor, najsretniji parovi razgovaraju deset minuta bez obzira slušaju li ili govore. "Govornik dijeli svoje iskustvo, a slušatelj jednostavno mora pokazati znatiželju bez pokušaja da se riješi problem", kaže on. "Važno je da par pronađe prostor za to bez prisustva djece."

Ugasite sve uređaje - nigdje nije vidljiviji utjecaj uređaja nego u spavaćoj sobi. U savršenom svijetu telefoni i uređaji nikada ne bi prešli prag spavaće sobe, ali to je nerealno. Umjesto toga probajte biti realistični - nema telefona nakon određenog vremena. 

Zajedničko vrijeme za odlazak u krevet - mnogi parovi odlaze u krevet u različito vrijeme, ali to vodi do veće razdvojenosti. "Preporučujem parovima da pokušaju ići u krevet zajedno barem tri puta tjedno", kaže Lutter.

03.01.2020. 21:43:00
http://metro-portal.hr/rutina-prije-spavanja-sretnih-parova/122912/