Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2009. 23:14:34
ŠVERC ORUŽJA

Ruski projektili zaplijenjeni na putu prema Kini

U Tadžikistan prokrijumčareno 30 protupodmorničkih raketa i 200 zrakoplovnih bombi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Rusija je spriječila pokušaj skupine mornaričkih časnika da iz Rusije u Kinu prokrijumčare 18 milijuna dolara vrijedne protupodmorničke rakete i zrakoplovne bombe, rekli su dužnosnici u srijedu.

"Prije nekoliko dana predali smo spis za pokretanje kaznenog postupka protiv nekih mornaričkih časnika i poslovnih ljudi koji su u Tadžikistan prokrijumčarili 30 protupodmorničkih raketa i 200 zrakoplovnih bomba za daljnju prodaju Kini za 18 milijuna dolara", rekao je glavni ruski vojni odvjetnik Sergej Fridinski.

Glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo izjavio je da je pokušaj krijumčarenja otkriven u zajedničkoj operaciji vojske, odvjetništva i savezne službe sigurnosti FSB.

Izvor blizak istrazi rekao je da bi s krijumčarenjem mogli biti povezani i viši ruski mornarički časnici.

"Sada provjeravamo jesu li u toj prijevari možda sudjelovali neki viši mornarički časnici, uključivo viceamdirale i kontraadmirale", rekao je neimenovani izvor agenciji Interfax.

Nije navedeno komu su krijumčari kanili prodati oružje niti što je kupac kanio s njim učiniti, a tadžikistansko odvjetništvo još nije zaprimilo dokaze ruske vojske o uroti.

"Čuli smo za slučaj, ali još nismo zaprimili spis", rekao je za agenciju RIA novosti Jusuf Rahmonovte, glavni tadžikistanski vojni odvjetnik.

U Tadžikistanu se nalazi ruska vojna baza, ali ruski vojnici više ne nadziru granice te države s Afganistanom i Kinom. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 23:14:34
http://metro-portal.hr/ruski-projektili-zaplijenjeni-na-putu-prema-kini/15263/