Metro-portal.hr

objavljeno 08.02.2012. 18:30:56
REZULTATI ANALIZE

Ruski i kineski veto je borba protiv Zapada

U analizi stoji da ruski veto o Siriji nije samo zaštita saveznika i kupca oružja već odlučnost da se osujeti ono što oni smatraju iskorištavanjem UN-a za svrgavanje nepodobnih režima

Ruski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji nije samo zaštita saveznika i kupca oružja nego pokazuje i odlučnost Moskve da ugasi ono što smatra namjerom Zapada da se posluži Ujedinjenim narodima za svrgavanje neprijateljskih režima, piše Reuters u analizi u srijedu, javlja Hina.

Isto vrijedi i za Kinu koja je slijedila ruski primjer i uložila veto na europsko-arapsku rezoluciju koja bi poduprla plan Arapske lige koji je predviđao da sirijski predsjednik Bašar al-Asad prenese vlast na zamjenika te da se pripreme slobodni izbori.

Analitičari i diplomati ocjenjuju da je ruski potez diplomatska protuofenziva kojom Rusija reagira na neobično aktivno razdoblje Vijeća sigurnosti. Lani je to 15-člano tijelo dvaput usvojilo rezolucije koje odobravaju upotrebu "svih potrebnih sredstava", što je diplomatska šifra za vojnu silu. Bilo je to protiv Libije i Bjelokosne Obale.

Te su dvije zemlje bile ujedno i prve u kojima se Vijeće sigurnosti poslužilo zapadnim konceptom "obveze zaštite" civila kojima prijete njihove vlasti.

U oba slučaja vojna je intervencija uz UN-ov blagoslov dovela do svrgavanja vodstva tih država. Libijskoga čelnika Moamera Gadafija ubili su pobunjenici koji su ga srušili u šestomjesečnom ustanku, a Laurent Gbagbo iz Bjelokosne Obale sad je u u pritvoru Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) u Den Haagu.

No iako zapadne vlade i skupine za zaštitu ljudskih prava pozdravljaju aktivaciju koncepta "obveze zaštite" civila, Moskva i Peking ne skrivaju neslaganje jer takvu zamisao smatraju kršenjem suvereniteta država, a Ujedinjeni su narodi osnovani upravo radi zaštite toga suvereniteta.

08.02.2012. 18:30:56
http://metro-portal.hr/ruski-i-kineski-veto-je-borba-protiv-zapada/68061/