Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 13:07:36
IZDAJNIK

Ruske špijune u SAD-u izdao je ruski obavještajni časnik

Pukovnik Šerbakov, koji je dugo radio za vanjsku rusku obavještajnu službu, izdao je špijune u SAD-u

Putovnice
Putovnice (Shutterstock)

Špijunski skandal koji je izbio ovoga ljeta kada je otkrivena i protjerana skupina ruskih špijuna iz SAD-a rezultat je izdaje ruskog obavještajnog časnika, piše u četvrtak ruski poslovni dnevnik Kommersant. Skandal je izbio krajem lipnja kada je desetero ljudi uhićeno u SAD-u. Špijuni su oslobođeni u skladu sa sporazumom o razmjeni između Rusije i SAD-a.

Novinari Kommersanta proveli su svoju istragu i otkrili da je za izlaganje ruskih tajnih agenata u SAD-u kriv pukovnik Šerbakov, koji je dugo radio za vanjsku rusku obavještajnu službu (SVR). Novine pišu da kći Šerbakova dugo živi u SAD-u, ali da SVR nije bio previše zabrinut zbog toga.

"Čudno je da se nitko nije upitao zašto osoba na takvom položaju ima rođake koji žive izvan zemlje", rekao je jedan izvor za Kommersant. "Na takve stvari se jako pazi čak i u manje tajnim organizacijama".

Obavještajna služba nije se zabrinula ni kada je Šerbakov odbio napredovanje u karijeri, za koje bi, prema proceduri, bio podvrgnut detektoru laži, godinu dana prije izbijanja skandala. To je moglo značiti da je u to vrijeme aktivno surađivao s američkom tajnom službom, navodi Kommersant.

Mi znamo tko je on i gdje je...

I na kraju, nitko nije obratio pažnju na to da je njegov sin, koji je radio za rusku državnu agenciju za kontrolu narkotika Gosnarkokontrol, u žurbi napustio Rusiju i otputovao u SAD nedugo prije otkrivanja ruskih agenata.

Sam izdajnik, kaže Kommersantov visoki izvor, napustio je zemlju tri dana prije posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva SAD-u u lipnju.

Kommersant prenosi izjavu jednog dužnosnika Kremlja koji je rekao da se Šerbakovu ne može zavidjeti jer će "to nositi sa sobom cijeli život i svakoga će dana biti u strahu od odmazde".

"Mi znamo tko je on i gdje je. Ne sumnjajte, za njim su već poslali Mercadera", dodao je dužnosnik, aludirajući na Španjolca Ramona Mercadera, ruskog agenta koji je u Meksiku ubio izbjeglog boljševičkog vođu Lava Trockog.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 13:07:36
http://metro-portal.hr/ruske-spijune-u-sad-u-izdao-je-ruski-obavjestajni-casnik/51046/