Metro-portal.hr

objavljeno 05.08.2009. 20:03:09
izazov?

Ruske nuklearne podmornice ispred američke obale

Dvije ruske podmornice na nuklearni pogon patroliraju međunarodnim vodama ispred obale Sjedinjenih Država, potvrdili su u srijedu američki vojni dužnosnici.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

U kratkom priopćenju Sjeverno regionalno zapovjedništvo američke vojske objavilo je da prati kretanje podmornica i suzdržalo se od prosvjedovanja protiv njihove nazočnosti.

Američka vojska je "upoznata s djelovanjem ruskih podmornica ispred američke obale i u međunarodnim vodama", rekao je glasnogovornik Sjevernog zapovjedništva James Graybeal, piše u priopćenju.

"Priznajemo pravo svake zemlje da slobodno plovi u međunarodnim vodama sukladno međunarodnome pravu", dodaje se.

Dnevnik New York Times, koji je prvi objavio informacije o nazočnosti ruskih podmornica, na svojoj internetskoj stranici piše da jedna podmornica plovi u međunarodnim vodama, oko 320 km od američke obale, a da položaj druge nije poznat. Podmornice nemaju sposobnost ispaljivanja raketa, dodaje list.

Vijest o manevrima ruske mornarice dolazi u času kada Moskva pokušava zaboraviti novi neuspjeh u lansiranju interkontinentalne rakete Bulava, dometa 8.000 km, sredinom srpnja.

Rusija je u prosincu prošle godine u Karipskome moru, u blizini američkih teritorijalnih voda, održala zajedničku pomorsku vježbu s Venezuelom.

Izvor: Hina

05.08.2009. 20:03:09
http://metro-portal.hr/ruske-nuklearne-podmornice-ispred-americke-obale/20086/