Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 22:18:00
3 KM

Ruska letjelica nije uspjela pristati uz ISS

Letjelica Progress M-O6M prevozi hranu i opremu za posadu Međunarodne svemirske postaje, a novi pokušaj pristajanja obavit će se u nedjelju

ISS ruska letjelica
ISS ruska letjelica (Getty Images)

Ruska svemirska letjelica bez posade proletjela je u petak pored Međunarodne svemirske postaje (ISS) nakon neuspjelog pokušaja pristajanja. Automatizirana procedura pristajanja pošla je krivo dok je svemirski brod Progress M-O6M prilazio postaji na kojoj se trenutno nalazi šesteročlana rusko-američka posada, izvijestile su ruske agencije, a prenosi Reuters.

Teretni se brod "udaljava od nas", prenijela je agencija Interfax izjavu zapovjednika posade Aleksandra Skvorcova, iz komunikacije s ruskom kontrolom misije koja se nalazi u okolici Moskve.

Skvorcov je rekao da se Progress "nekontrolirano vrti" a kasnije da je nestao iz vida. Dužnosnik iz kontrole misije je rekao da je letjelica prošla pored postaje na "sigurnoj udaljenosti" od oko tri kilometara, izvijestio je Interfax.

>> ISS snima, a NASA objavljuje u visokoj rezoluciji

Ruski su mediji prenijeli izjave dužnosnika da na Progresssu nije došlo do nesreće, a agencija Ria Novosti navodi izjavu neimenovanog izvora iz ruske kontrole misje da na brodu nema "izvanrednog stanja".

Glasnogovornica NASA-e je za CNN izjavila da nije postojala opasnost od sudara te da je posada sigurna, prenijela je agencija dpa.

Novi pokušaj pristajanja letjelice uz postaju napravit će se u nedjelju, najavio je agenciji RIA jedan ruski dužnosnik.

Teretni brod Progress lansiran je u srijedu iz Kazahstana i prevozi 2,5 tona hrane, odjeće i opreme za posadu. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 22:18:00
http://metro-portal.hr/ruska-letjelica-nije-uspjela-pristati-uz-iss/43870/