Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2014. 08:20:00
MA DA?!

Rusiju će izbaciti iz G8?

Britanci predlažu alternativni sastanak G7 u Londonu na kojem bi Rusiju protjerali iz društva najrazvijenijih zemalja svijeta

Može li se Putina izolirati?
Može li se Putina izolirati? (Arhiva)

Rusija bi trebala biti izbačena iz G8, tvrdi Der Spiegel pozivajući se na neimenovane izvore bliske vladi Njemačke, navodno su ostale članice - Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka i SAD već prihvatile inicijativu.

Naime, Rusija je u Sočiju trebala organizirati sastank G8 za malo više od dva mjeseca, no zbog ruskog ponašanja u ukrajinskoj krizi ozbiljno se razmišlja o nametanju svih vrsta sankcija koje bi mogle Ruse uvjeriti da odustanu od pripojenja Krima Rusiji. 

Na sjednici Vijeća sigurnosti u subotu Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije koji osuđuje referendum na Krimu, pokazavši na taj način koliko je UN zastarjela organizacija koje ne može djelovati samostalno.

No, neugodno iznenađenje za rusku diplomaciju bio je suzdržan stav Kine koja se nije usprotivila rezoluciji, već je očito odlučila promatrati situaciju sa strane, ne bi li na temelju toga izvukla neke koncesije od Rusije. 

Referendum se održava danas, u nedjelju a Zapad ga je proglasio ilegalnim i objavio da se rezultati neće prihvatiti.

16.03.2014. 08:20:00
http://metro-portal.hr/rusiju-ce-izbaciti-iz-g8/83835/