Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2013. 22:14:00
OPA

Rusija zatražila i dobila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti zbog Sirije

Na zahtjev Rusije, Vijeće sigurnosti UN-a u utorak u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu počinje hitno zasjedanje o Siriji,

Sergej Lavrov ne prihvaća francuski prijedlog
Sergej Lavrov ne prihvaća francuski prijedlog (Arhiva)

Rusija je zatražila sastanak iza zatvorenih vrata jer se odlučno protivi francuskom nacrtu rezolucije u kojoj se odgovornost za napad kemijskim oružjem 21. kolovoza kod Damaska stavlja isključivo na teret vlade Bašara al-Asada.

Taj nacrt dopušta primjenu sile ako Sirija ne bude poštovala svoje obveze, na što Rusija nikako ne pristaje i stoga je šef diplomacije Sergej Lavrov jasno dao do znanja da je spomenuti prijedlog jednostavno 'neprihvatljiv'.

Američki državni tajnik John Kerry potvrdio je da će s Lavrovom ponovo razgovarati o spomenutom prijedlogu Moskve te da će američka vlada razmotriti izvedivost ruskog plana i vidjeti da li ispunjava ono čemu teži SAD: onemogućavanju da Sirija koristi kemijsko oružje. Ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio da bi se ruska inicijativa mogla pokazati učinkovitom, ali samo ako SAD odustane od probjegavanja sili.

'Vrlo je teško uvjeriti Siriju, ili bilo koju drugu zemlju, da se jednostrano razoruža, a da se istovremeno protiv nje sprema vojna akcija', kazao je Putin.

Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande su istaknuli da su 'radije za diplomatsko rješenje sirijske krize', ali da su i dalje 'otvorene sve opcije'. Uz britanskog premijera Davida Camerona, 'trojac' poručuje da će predstaviti svoj nacrt rezolucije u kojem će biti naveden 'vremenski okvir' za kontrolu i potom uništenje sirijskog kemijskog naoružanja.

Istodobno je šest monarhija u Perzijskom zaljevu ocijenilo da ruski prijedlog o stavljanju sirijskog arsenala kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu 'neće zaustaviti prolijevanje krvi u toj zemlji'.

10.09.2013. 22:14:00
http://metro-portal.hr/rusija-zatrazila-i-dobila-hitnu-sjednicu-vijeca-sigurnosti-zbog-sirije/80387/