Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2010. 00:30:14
TKO KOGA

Rusija u Kirgistan šalje vojnike koji će štititi ruske državljane

Svrgnuti kirgistanski predsjednik Bakijev ne želi vjerovati da Rusija stoji iza prosvjeda, a SAD žali zbog nasilja u zemlji u kojoj ima važnu vojnu bazu

(Getty Images)

Rusija je u četvrtak poslala vojnike u Kirgistan kako bi štitili ruske državljane nakon što je u toj zemlji vlast preuzelo samoproglašeno vodstvo.

Načelnik stožera ruskih oružanih snaga general Nikolaj Makarov rekao je da je predsjednik Dmitrij Medvedev zapovijedio slanje padobranaca kako bi se zaštitilo osoblje u ruskoj zračnoj bazi Kant u Kirgistanu, prenijele su ruske novinske agencije.

U priopćenju iz Kremlja ističe se da će vojnici osigurati zaštitu "obitelji ruskih državljana" u Kirgistanu kao i ruskog veleposlanstva i drugih diplomatskih objekata.

Svrgnuti kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev agenciji Reuters je pak rekao kako ne želi vjerovati da Rusija stoji iza prosvjeda zbog kojih je izgubio vlast. Bakijev je također rekao da nema namjeru odstupiti s položaja ali je ponudio da razgovara s čelnicima oporbe koji su preuzeli nadzor u Kirgistanu nakon najkrvavijih nereda u pet godina.

Bakijev je u srijedu pobjegao iz sjedišta vlade u prijestolnici Biškeku dok je najmanje 75 osoba poginulo u sukobima snaga sigurnosti i prosvjednika koji su tražili njegovu ostavku.

"Ne mogu reći da Rusija stoji za ovoga", izjavio je Bakijev koji je rekao da se nalazi u južnom Kirgistanu. "Ne želim to reći - jednostavno ne želim u to vjerovati".

No rekao je i da je siguran u stranu upletenost ukazujući na "vrlo profesionalno" ponašanje gomile koja je u srijedu opsjedala zgradu vlade.

Bivši oporbeni čelnik koji je sada u samoproglašenoj prijelaznoj vladi rekao je da je u događajima igrala ulogu i Rusija i da novo čelništvo želi izbaciti vojno osoblje SAD-a iz zračne baze koja pruža potporu operacijama NATO-a u Afganistanu.

Bakijev je ocijenio da bi otkazivanje američkog zakupa baze Manas bila pogreška. "To bi značilo da je država Kirgistan protiv reda u Afganistanu, protiv okončanja rata tamo a za nastavak krijumčarenja droge iz Afganistana", rekao je.

SAD žali zbog nasilja

Sjedinjene Države žale zbog nasilja koje je zahvatilo Kirgistan i u kojemu su poginuli deseci osoba, te pozivaju obje strane da obnove mir, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

"Mi ne odobravamo primjenu smrtonosne sile od strane nekih sigurnosnih službi protiv prosvjednika, kao i od nekih prosvjednika, i zabrinuti smo zbog sadašnje pljačke i nereda", rekao je glasnogovornik Robert Gibbs.

Predsjednik Barack Obama pomno prati situaciju s ključnim savjetnicima i želi da se problem riješi demokratski uz poštivanje ljudskih prava, rekao je Gibbs.

U Kirgistanu, nedaleko od Biškeka, nalazi se američka zrakoplovna baza Manas, koja je ključna za logističku potporu naporima SAD-a i NATO-a u Afganistanu. Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley kazao je da prevrat nije utjecao na djelovanje baze.

Glasnogovornik baze Manas, bojnik Rickardo Bodden, izjavio je da je vlada privremeno prekinula humanitarne misije i druge izlaske vojnika iz baze. Baza je ponudila pomoć svog saniteta bolnicama u Biškeku koje su primile desetke ranjenika.

Manas je važna tranzitna točka za prebacivanje vojnika i opreme u Afganistan i iz njega, a broj tih letova je smanjen, no američki dužnosnici nisu rekli za koliko. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 00:30:14
http://metro-portal.hr/rusija-u-kirgistan-salje-vojnike-koji-ce-stititi-ruske-drzavljane/37449/