Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2010. 18:20:14
BEZ TAJNI

Kremlj: Rusija u aferi But nema što skrivati

Viktor But osumnjičen je za opskrbu oružjem brojnih sukobljenih strana u cijelom svijetu, a službena Rusija kaže da ništa ne skriva

Viktor But
Viktor But (Getty Images)

Rusija u aferi oko Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem kojeg je Tajland upravo izručio SAD-u, nema vojnih tajni koje bi trebala kriti, izjavio je u četvrtak diplomatski savjetnik u Kremlju Sergej Prihodko.

"Nemamo što skrivati, nemamo vojnih ili nekih drugih tajni. Želimo da se istraga dobro provede, But mora odgovoriti na pitanja američkog pravosuđa", rekao je Prihodko na margini summita zemalja Kaspijskog jezera u Bakuu.

Viktor But izjasnio se u srijedu pred sudom u New Yorku, nakon izručenja iz Tajlanda, da nije kriv za optužbe koje mu se pripisuju. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je izručenje ocijenilo protupravnim i osudilo pritiske iz Washingtona.

Osoba sa sedam pseudonima, koji govori šest jezika i kojeg se smatra bivšim pripadnikom ruske obavještajne zajednice, sumnjiči se za opskrbu oružjem brojnih sukobljenih strana u cijelom svijetu, uključujući afričke pobunjeničke skupine i kolumbijsku gerilu.

Ukoliko ga se proglasi krivim mogao bi dobiti 25-godišnju zatvorsku kaznu. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 18:20:14
http://metro-portal.hr/rusija-u-aferi-but-nema-sto-skrivati/51406/