Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2014. 08:01:00
PROVOKACIJE

Rusija testirala interkontinentalnu balističku raketu

U vrijeme kad je John Kerry u Kijevu Rusi su ispalili interkontinentalni balistički projektil kao pokazatelj svoje moći

Topol RS-12M za demonstraciju moći
Topol RS-12M za demonstraciju moći (Screenshot YouTube)

Projektil Topol RS-12M ispaljen je iz ruskog Kapustin Yar testnog poligona koji se nalazi blizu Kaspijskog mora ka Sary Shagan poligonu u Kazahstanu, objavio je BBC. Projektil je ispaljen u 22:10 po lokalnom vremenu.

'Cilj lansiranja bio je ispitivanje nosivosti interkontinentalnog projektila', rekao je moskovski ministar obrane. Projektil koji može biti i nuklearnog karaktera dostigao je metu uspješno, priopćili su iz ruske vojske. 

Ova informacija objavljena je nakon što su SAD optužile ruske snage za čin agresije u Krimu. Rusija najavila osvetu bude li američkih sankcija zbog Ukrajine

'Morat ćemo reagirati', kaže se u priopćenju glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Aleksandra Lukaševiča. 'Kao i uvijek u takvim situacijama, izazvani naglim i neodgovornim postupcima Washingtona, naglašavamo: ovo nije naš izbor'.

'Više smo puta Amerikancima objasnili... Zašto jednostrane sankcije nisu u skladu sa standardima civiliziranih odnosa među državama', rekao je Lukaševič, no nije objasnio kojim bi mjerama Moskva mogla odgovoriti, ali jest da ruska reakcija ne bi nužno bila odraz američkih sankcija.

U utorak je u Kijevu američki državni tajnik John Kerry osudio ruski 'čin agresije' u Ukrajini i rekao kako Moskva koja je preuzela nadzor na ukrajinskim poluotokom Krimom traži izgovor za širu invaziju na tu zemlju.

05.03.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/rusija-testirala-interkontinentalnu-balisticku-raketu/83626/