Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2014. 08:01:00
HLADNI RAT?

Rusija se sve više udaljava od Zapada

Sve manje građana Rusije želi da njihova zemlja ikad postane članica EU. A dok golema većina građana Ukrajine smatra da su u ratu s Rusijom, to smatra jedva trećina Rusa

Ruski tenkovi u Ukrajini nisu znak dobre volje
Ruski tenkovi u Ukrajini nisu znak dobre volje (Arhiva)

I odnosi prema Njemačkoj su iz očišta građana Rusije, naglo postali mnogo lošiji. Još u studenom 2013. su odnosi prema Njemačkoj za Ruse bili među najboljima od svih drugih država i 60% upitanih stanovnika Rusije je odnos prema Njemačkoj smatrao "prijateljski" i "partnerski". Ali takvo mišljenje sada ima još samo 26% upitanih građana Rusije, a više od polovice (53%) odnos Njemačke i Rusije smatra napetim pa čak i neprijateljskim.

To je rezultat ispitivanja javnog mnijenja DW-Trend iz prosinca ove godine. Ispitivanje je proveo Institut za istraživanje javnog mnijenja IFAK iz Kijeva u Rusiji i Ukrajini i telefonom je u te dvije zemlje upitano po 1.000 osoba u dobi između 18 i 65 godina i koji žive u gradovima sa preko 50.000 stanovnika.

Istraživanje nije provedeno u područjima Ukrajine koja su pod nadzorom ruskih separatista, niti na Krimu. Naime, službeni Kijev je zabranio svaku komunikaciju sa tim područjima i osobito s tamošnjim institucijama koje se predstavljaju kao organi vlasti jer to smatra podrškom terorizmu. Obzirom da ispitivanja nisu mogla biti provedena bez suglasnosti predstavnika vlasti u tim područjima onda se tamo ono nije niti provelo.

Odnosi sa Zapadom na najnižoj razini

To ispitivanje je pokazalo da baš kao što je mišljenje o Njemačkoj sve lošije, mišljenje Rusa je slično i o odnosima sa čitavom Europskom unijom: 59% posto upitanih odnose Rusije sa EU smatra napetima i neprijateljskima, a čak dvije trećine sudionika ispitivanja to smatra za Sjedinjene Američke Države i NATO.

Okretanje od EU trend i među mladim Rusima

Shodno tome, stanovnici Rusije sve manje teže i priključenju Europskoj uniji. U studenom prošle godine je još 36% građana Rusije željelo biti članicom EU u slijedećih 20 godina, ovog prosinca to želi još samo 10% upitanih. Suprotno od toga, broj onih koji izričito ne žele članstvo u Uniji se u tom razdoblju popeo sa 40 na 67%. Zanimljivo da je to sad mišljenje i mladih, pučanstva koje je tradicionalno naklonjeno Europi. Ali u dobnoj skupini ispitanih koji su mlađi od 29 godina sad čak 64% ne žele da njihova zemlja postane članicom EU.

Ukrajina teži Zapadu

Mišljenje u Ukrajini je upravo dijametralno suprotno onom u Rusiji. Tamo se odnosi prema Zapadu ocjenjuju sve boljim: oko dvije trećine upitanih (66 posto) smatra odnose Ukrajine i Njemačke prijateljskim ili partnerskim što je 30% više nego prošle godine, a čak i odnose prema SAD koje se inače sumnjiče da slijede svoje, a ne interese Ukrajine, sad njih 67% odnose s Washingtonom smatra prijateljskim, a tako ocjenjuje i 68% upitanih odnose prema EU.

Shodno tome, 73% upitanih građana Ukrajine želi ući u EU, a čak 58% to želi u slijedećih deset godina. Samo 19% upitanih ne želi da se njihova zemlja priključi EU, a mišljenje je podjednako kako na istoku, tako i na zapadu Ukrajine.

Ne na kraju, ta težnja Ukrajinaca prema zapadu je i rezultat dojma kako je njihova zemlja u ratu ili "u stanju sličnom ratu" sa susjednom Rusijom što misli 81% upitanih.

S druge strane granice, u Rusiji samo 34% upitanih ima dojam da se njihova zemlja nalazi u ratu s Ukrajinom, a čak njih 54% niječe tu tvrdnju.

Ipak, 71% upitanih građana Rusije smatra odnose njihove zemlje s Ukrajinom "nategnutima ili neprijateljskima" sa čim se slažu čak i stanovnici istoka i juga Ukrajine koji su inače naklonjeni Rusiji. Sada i tamo 81% stanovnika tako loše ocjenjuje odnose Ukrajine i Rusije, a samo 10% stanovnika Ukrajine Rusiju smatra kao partnera ili kao zemlju koja je prijateljski naklonjena njihovoj domovini - prije godinu dana je to bilo još 40%.

Kad je riječ o Krimu, kod građana Rusije solidarnost prestaje kod njihovih novčanika. Dvije trećina upitanih građana Rusije se ne žele odreći dijela svojih prihoda kako bi se Krim gospodarski oporavio.

S druge strane, barem kad je riječ o Krimu, građani Ukrajine jedva da gaje nekih iluzija: također dvije trećine upitanih smatra kako se taj poluotok još jedva može vratiti pod nazor Kijeva.

Piše: Sergej Govoruha/Ingo Mannteufel/DW
30.12.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/rusija-se-sve-vise-udaljava-od-zapada/89279/