Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2011. 16:46:54
POZITIVNI EFEKTI

Rusija predstavila cjepivo za zaštitu od radijacije

Jedinstveno cjepivo, koje neutralizira utjecaj radijacije na živi organizam, predstavili su ruski znanstvenici iz Vladikavkaskog znanstvenog centra RAN

Za cjepivo, koje je u završnoj fazi ispitivanja, zainteresirani su i japanski stručnjaci jer ovaj preparat djeluje u slučaju da koncentracija radijacije u zraku bude čak tisuću puta veća od dozvoljene norme. Prema riječima načelnika odjeljenja za biotehnologiju Vladikavkaskog centra, profesora Vjačeslava Malijeva, cjepivo je rađeno u suradnji s NASA-om, a ispitivanje je u završnom stadiju.

Eksperimentalne životinje dobivale su dozu zračenja, nakon koje ne bi mogle preživjeti više od tjedan dana. One koje su cijepljene američkim sredstvom uginule su četvrtog dana, a životinje koje su dobile ruski preparat su preživjele. Dva mjeseca kasnije u njihovim organizmima nisu otkriveni nikakvi poremećaji.

Sljedeće faze ispitivanja cjepiva, kako na životinjama tako i na ljudskim stanicama vrše se zajednički i potvrđuju djelotvornost preparata. Cjepivo djeluje u slučaju prekoračenja dozvoljene norme radijacije od preko tisuću puta, tvrde znanstvenici iz Vladikavkaza, ali zasad nema riječi o njegovoj kliničkoj primjeni.

Razrada i ispitivanje preparata za liječenje bolesti izazvanih radijacijom kod kojih se razara tkivo na nivou DNK obično traju godinama, kaže voditelj laboratorija Ruskog centra za radijacijsku medicinu MVS Rusije, Voldemar Tarita. "Među najjednostavnijim i najpristupačnijim sredstvima koja smanjuju stupanj utjecaja radijacije na čovjeka su preparati joda, koji čuvaju štitnjaču. Ali, u slučaju normalnog radijacijskog utjecaja, ne treba se baviti samo liječenjem lijekovima i aditivima, koji sadrže jod. Njihova prekomjerna doza dovodi do negativnih posljedica: alergije, groznice i različitih dermatitisa. Za preventivu je dovoljno jesti, na primjer, morski kupus", objasnio je Tarita.

25.03.2011. 16:46:54
http://metro-portal.hr/rusija-predstavila-cjepivo-za-zastitu-od-radijacije/56952/