Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2010. 20:32:00
SMANJENJE ZABRINUTOSTI

Rusija pozdravlja sporazum o razmjeni nuklearnog goriva

"Potrebno je odmah provesti konzultacije sa svim zainteresiranim stranama, među kojima je i Iran i potom vidjeti što je još potrebno napraviti", rekao je Dmitrij Medvedev

Medvedev Rusija nuklearno gorivo Iran
Medvedev Rusija nuklearno gorivo Iran (Getty Images)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je pozdravio sporazum o razmjeni nuklearnog goriva što su ga zaključili Irak, Turska i Brazil, ocijenivši kako su potrebne dodatne konzultacije da bi se odgovorilo na sva pitanja koja su još ostala neriješena.

"Treba pozdraviti sporazum koji su postigli Brazil i Turska", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu, gdje je doputovao u posjet.

"Potrebno je odmah provesti konzultacije sa svim zainteresiranim stranama, među kojima je i Iran i potom vidjeti što je još potrebno napraviti", rekao je.

Iran, Turska i Brazil potpisali su u ponedjeljak sporazum o razmjeni nuklearnog goriva koji bi trebao smanjiti zabrinutost Zapada zbog nuklearnih ambicija Teherana. Iran je priopćio da je pristao razmijeniti 1200 kg svog nisko obogaćenog urana za visoko obogaćeno nuklearno gorivo koje bi koristio u svom medicinskom nuklearnom reaktoru.

Razmjena nuklearnog goriva odvijat će se u Turskoj. Prema planu koji je u listopadu 2009. dogovorila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), Teheran bi trebao svoj nisko obogaćeni uran dati u zamjenu za visoko obogaćeni uran koji bi Rusija poslala u Francusku na preradu kako bi bio pogodan za uporabu u istraživačkom reaktoru.

17.05.2010. 20:32:00
http://metro-portal.hr/rusija-pozdravlja-sporazum-o-razmjeni-nuklearnog-goriva/40243/