Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2010. 21:07:53
TOPLINSKI VAL

Rusija: Požari će usporiti oporavak gospodarstva

Procjenjuje se da će požari i velike vrućine koje su poharale Rusiju u proteklih 50 dana koštati čak 14 milijardi dolara

rusija požari vrućina
rusija požari vrućina (Getty Images)

Požari i nesnosne vrućine Rusiju bi mogli koštati čak 14 milijardi dolara, objavili su u utorak ekonomisti, dok požari i dalje haraju po nekoliko pokrajina, a vremenska prognoza najavljuje nastavak vrućina. Prognostičari kažu da nezabilježeni toplinski val u Moskvi i središnjoj Rusiji traje uzastopnih 50 dana uz dnevne temperature od 32 stupnja Celzija i više.

Dvojica ruskih vojnika poginula su u utorak gaseći požar oko nuklearnog centra u Sarovu, 500 kilometara istočno od Moskve, čime je službeni broj smrtno stradalih porastao na 54. Vjeruje se da su još stotine umrle prirodnom smrću od posljedica velikih vrućina i dima.

Najgore vrućine u povijesti Rusije mogle bi smanjiti BDP za jedan posto, procjenjuju stručnjaci i dodaju da će to usporiti oporavak gospodarstva, već teško pogođenog financijskom krizom 2009.

>> Rusija: Raste broj mrtvih u najgorim požarima u 130 godina

Prije nego što su visoke temperature spržile usjeve, očekivao se gospodarski rast od četiri posto nakon što je prošle godine pao za 7,9 posto, prvi put u proteklih 10 godina. Suše su nanijele veliki udarac strategiji Kremlja da smanji ovisnost o prihodima od prodaje nafte, modernizacijom i ulaganjima u ostale gospodarske grane, poput poljoprivrede.

Vlada je poduprla prijedlog ministra za izvanredna stanja Sergeja Šojgua za ulaganjem 1,8 milijardi dolara u iduće tri godine u opremanje vatrogasaca, čiju je slaba opremljenost došla do izražaja u borbi s ovogodišnjim požarima. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 21:07:53
http://metro-portal.hr/rusija-pozari-ce-usporiti-oporavak-gospodarstva/45941/