Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2010. 09:41:00
RASPADSKAJA

Rusija: Osmero poginulih u rudniku, 60 rudara i 20 spasioca ostalo zarobljeno

Nesreće u ruskim rudnicima sa smrtnim ishodom nisu rijetkost zbog zastarjelosti opreme i nepoštovanja sigurnosnih propisa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Najmanje osam rudara je poginulo u subotu u eksploziji metana u najvećem ruskom rudniku ugljena u zapadnosibirskoj oblasti Kemerovo, a akcija spašavanja je prekinuta nakon druge eksplozije uslijed koje je izgubljen kontakt s 20-ak spasioca, objavila je ruska agencija Itar-tass.

Više od 60 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku Raspadskaja, a neki od njih bili su u radio vezi sa spasiocima na površini, prema izvoru u regionalnom odjelu za hitne slučajeve. Nakon druge eksplozije koja je odjeknula u nedjelju izgubljen je kontakt i sa spasilačkim timom koji je ušao u rudnik. Zbog guste prašine i dima obustavljena je akcija spašavanja koja će biti nastavljena čim to dozvole uvjeti u rudniku.

Još se ne zna kolika je štete od druge eksplozije. U prvoj je poginulo najmanje osam rudara, 24 ih je ozlijeđeno, a uništene su tri zgrade na površini. Pretpostavlja se da je u trenutku nesreće u rudniku radilo 356 ljudi, a njih 282 je uspjelo izaći iz rudnika nakon eksplozije, izvijestili su dužnosnici Ministarstva za izvanredna stanja, čijih 12 ekipa sudjeluje u akciji spašavanja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin naredili su da se učini sve kako bi se rudari spasili. Rudnik ugljena Raspadskaja otvoren je 1973. i najveći je takve vrste u Rusiji. Godišnje proizvodi osam milijuna tona ugljena za ruske potrebe, ali i izvoz u Ukrajinu i azijske zemlje. Prije tri godine u obližnjem rudniku Novokuznetsku poginulo je 110 rudara. Bila je to najveća rudarska nesreća posljednjih desetljeća u Rusiji. Nesreće u ruskim rudnicima sa smrtnim ishodom nisu rijetkost zbog zastarjelosti opreme i nepoštovanja sigurnosnih propisa. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 09:41:00
http://metro-portal.hr/rusija-osmero-poginulih-u-rudniku-60-rudara-i-20-spasioca-ostalo-zarobljeno/39582/