Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2011. 11:21:00
PROBLEMI

Rusija odustaje od plinovoda preko Balkana?

Od svih bi se predloženih tokova plina moglo odustati ako Turska ne popusti

Projekt Nabucco je u opasnosti
Projekt Nabucco je u opasnosti (DW)

Već dugo traje natjecanje oko dva projekta plinovoda koji bi sezao do juga Europe: jedan je europski projekt Nabucco, kojeg podržavaju OMV iz Austrije, MOL iz Mađarske, RWE iz Njemačke, bugarski Bulgaria Energy Holdnig, rumunjski Transgaz i Botas iz Turske. Glavni argument tog projekta jest da bi se time u Europu dovodio plin iz Kaspijske regije što bi konačno prekinuo praktični monopol Rusije na tržištu plina za Europu.

Ključ je - Turska

Moskva zato gura projekt Južni tok gdje je Rusija obećala da će prolaziti preko Rumunjske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije i koji bi trebao prenositi 63 milijarde kubičnih metara plina na godinu. Ali i jedan i drugi plinovod ne mogu zaobići jednu zemlju - Tursku koja oklijeva dati dozvolu za početak ispitivanja. Moskva se još od lipnja prošle godine trudi dobiti dozvolu za gradnju dionice plinovoda kroz tu zemlju, a i posljednji razgovor ruskog predsjednika s turskim premijerom ovog tjedna (16.3.) je ostao bez rezultata.

Ruski Gazprom je zato tamošnjim medijima otkrio kako taj koncern i ruska vlada razmišljaju i o "jeftinijoj varijanti" plinovoda Južni tok. I ruski podpredsjednik vlade Igor Sečin govori o mogućnosti da se, umjesto plinovoda, izgradi postrojenje za ukapljivanje plina na Crnom moru i da se od tamo brodovima prenosi do potrošača u Europi.

Rusija blefira

Ruska strana je u svakom slučaju uvjerena kako Turska u pregovorima zapravo želi postići samo jedno: povoljniju cijenu plina za vlastite potrošače i da se u tim pregovorima u jednom trenutku mora razmisliti i o alternativi. Mediji citiraju i Mihaila Korčemkina iz instituta East European Gas Analysis koji je pak uvjeren da je prijetnja o "jeftinijoj varijanti" - obična pregovaračka varka Rusije. On je uvjeren kako je ruski premijer Putin previše snage i previše svog ugleda uložio u projekt South Stream, da bi od toga samo tako mogao odustati. Konačno, dio cijene prilikom kupovine Naftne industrije Srbije je bilo i obećanje da će tom zemljom prolaziti ogranak tog plinovoda.

Formalno, Turska od voditelja projekta Južnog kraka uvijek iznova traži dokumente i studije, koje oni nemaju ili čak nisu u stanju dostaviti upravo zbog okolišanja nadležnih tijela - opet u Turskoj. Tako je tek prije mjesec dana ruskom koncernu Turska dopustila istraživanje morskog tla gdje bi trebala biti položena cijev plinovoda - ali ta istraživanja neće početi prije 31. svibnja ove godine. Utoliko je i Korčemkin uvjeren kako bi još dugo moglo potrajati dok se ne postigne dogovor s Turskom - ili doista do prekida projekta South Stream.

Piše: A. Šubić/Deutsche Welle
20.03.2011. 11:21:00
http://metro-portal.hr/rusija-odustaje-od-plinovoda-preko-balkana/56712/