Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2009. 20:54:06
DIV ŽELI SVOJ PLAN

Rusija odbacila međunarodnu Energetsku povelju

Moskva želi vlastiti alternativni energetski plan, a odmah po odbijanju povelje s Turskom je dogovoren početak projekta 'Južni tok'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ruski premijer Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se odbacuje rusko sudjelovanje u Energetskoj povelji, objavila je u srijedu ruska vlada. Odbacivanje sporazuma poduprli su ministri energije i vanjskih poslova, kaže se u priopćenju. Moskva nije objavila pojedinosti, no ranije je dala naslutiti da želi vlastiti alternativni energetski plan.

Povelju je 1991. godine, nakon završetka Hladnoga rata, donijela 51 država kako bi na energetskom polju potaknula suradnju sa zemljama Istočne Europe i s područja bivšeg SSSR-a. Ugovor o povelji treba povećati sigurnost u opskrbi energijom i optimizirati proizvodnju, prijevoz i distribuciju energije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev predložio je u ožujku novu energetsku povelju, koja bi rješavala sporove poput onoga s Ukrajinom zbog kojih je usred prošle zime obustavljena opskrba Europe plinom. Rusija je najveći dobavljač energije u svijetu. Proizvodi više plina od bilo koje druge zemlje, a nakon Saudijske Arabije i najviše nafte.

Putin i Berlusconi - Gazprom i Eni - Nabucco izvisio?

Putin je u četvrtak bio u Ankari kako bi dobio potporu turskog premijera Tayyipa Erdogana za gradnju strateškog plinovoda Južni tok kroz turske teritorijalne vode. Turska je Rusiji dozvolila da pokrene istraživanja koja prethode gradnji plinovoda Južni tok koji će povezivati Rusiju s Europom preko turskih teritorijalnih voda Crnog mora, rekao je u turski premijer Erdogan.

Ruski premijer Vladimir Putin i njegov turski kolega potpisali su u Ankari sporazum o nafti, u nazočnosti talijanskog premijera Silvija Berlusconija čiju nazočnost objašnjava činjenica da je talijanska tvrtka Eni uz ruski Gazprom glavni partner u projektu izgradnje plinovoda Južni tok.

Putin je stigao u Ankaru kako bi dobio odobrenje Turske za početak geoloških i podvodnih istraživanja koji će omogućiti pokretanje radova postavljanja plinovoda. Projekt Južni tok Rusiji će omogućiti izvoz plina prema Europi bez prelaska preko Ukrajine s kojom se spori oko cijene. Južni tok predstavlja izravnu konkureciju plinovodu Nabucco, za kojeg je sporazum potpisan prošlog mjeseca u Ankari, a koji predviđa upućivanje plina iz Azije preko Turske u Europu.

Izvor: Hina

06.08.2009. 20:54:06
http://metro-portal.hr/rusija-odbacila-medjunarodnu-energetsku-povelju/20125/