Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2013. 08:01:00
VELIKI BRAT

Rusija od Ukrajine traži suspenziju sporazuma s EU-om

Rusija jod Ukrajine traži suspenziju priprema sporazuma o pridruživanju s EU-om, izjavio je u utorak ukrajinski premijer Mikola Azarov

Janukovič pod pritiskom Putina
Janukovič pod pritiskom Putina (Arhiva)

'Rusija je predložila da se odgodi potpisivanje sporazuma te da se započnu pregovori', rekao je Azarov, nakon što je EU optužio Moskvu da vrši pritisak na Kijev kako bi se spriječilo potpisivanje sporazuma.

On je, međutim, rekao da s Moskvom ništa nije dogovoreno o potencijalnoj kompenzaciji za prekinuti sporazum s EU-om te je dodao kako nema nikakvog preciznog dogovora o reviziji cijena ruskoga plina za Ukrajinu.

'S Rusijom počinjemo pregovore o uspostavljanju uobičajenih trgovinskih i gospodarskih odnosa početkom prosinca', rekao je Azarov, istaknuvši i kako EU nije Ukrajini ponudila potrebnu potporu u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi. 'Osim riječi EU nije ponudila nikakvu pomoć', tvrdi ukrajinski premijer.

Azarov je optužio Međunarodni monetarni fond da je, prije potpisivanja sporazuma, pooštrio uvjete za odobrenje kredita. 'MMF ne shvaća u kakvoj je Ukrajina ekonomskoj situaciji. Da nismo riješili sukob s Rusijom, bili bismo se morali suočiti s ekonomskom katastrofom', rekao je. Istaknuo je kako njegova zemlja ne želi biti problem u nekoj geopolitičkoj borbi. Ukrajina nije bojno polje između Rusije i EU-a i smatram da treba uzeti u obzir naše interese'.

27.11.2013. 08:01:00
http://metro-portal.hr/rusija-od-ukrajine-trazi-suspenziju-sporazuma-s-eu-om/81824/