Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2009. 14:25:53
NAKON 65 GODINA

Rusija i Japan napokon pregovaraju o teritorijalnom sporu

Japan polaže pravo na Kurilske otoke koje Rusija kontrolira od 1945.

Kurilski otoci smješteni su između Hokaida na jugozapadu i Kamčatke ne sjeveroistoku.
Kurilski otoci smješteni su između Hokaida na jugozapadu i Kamčatke ne sjeveroistoku. (GoogleEarth)

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i japanski premijer Taro Aso sastali su se u srijedu na otoku Sahalinu nedaleko od spornih Kurilskih otoka u nadi da će postići napredak u teritorijalnom sporu koji datira još od Drugog svjetskog rata.

Ovo je prvi put da je jedan japanski premijer kročio na Sahalin, 1.300 kilometara sjeveroistočno od Tokija, otkako je Sovjetski Savez zauzeo Kurilske otoke pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Sahalin, koji se nalazi na ruskom Dalekom istoku, udaljen je samo pedesetak kilometara od japanskog sjevernog otoka Hokaida.

Dvije zemlje se još ne mogu dogovoriti kome pripadaju četiri Kurilska otoka na krajnjem sjeveru Japana, u produžetku otoka Hokaida, koje Rusi kontroliraju od 1945., a Japanci na njih polažu pravo.

Aso se nada da će njegov posjet Rusiji ojačati strateške odnose s Moskvom i položiti temelj za rješavanje teritorijalnog spora zbog kojega dvije zemlje još uvijek nisu formalno potpisale sporazum o okončanju Drugog svjetskog rata.

"Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na kreativnom pristupu rješavanju tog problema...", kazao je Aso nakon susreta s Medvedevom dodajući da to "pitanje koje treba političku odluku".

Bilo kakav pomak u rješavanju toga prijepora ojačao bi poziciju nepopularnog japanskog premijera koji je doživio novi udarac u utorak kada je njegov ministar financija bio prisiljen podnijeti ostavku pošto je bio navukao na sebe bijes javnosti jer je bio pijan na summitu G7 u Rimu.

Tokio se nada ustupku ruskog čelnika iako analitičari predviđaju da su izgledi za postizanje napretka slabi ako Japan ne promijeni političku taktiku spram Kremlja. Osim toga, Rusija je lider među zemljama koje izvoze energente koji su u vrijeme globalne krize itekako potrebne Japanu čije je gospodarstvo uzdrmano nedavnim financijskim potresima.

Analitičari smatraju da je sada odlična prilika za dogovor Moskve i Kremlja, budući da gospodarske veze tih dviju zemalja jačaju iz dana u dan.

Japanska novinska agencija Kyodo javila je da su se dvojica čelnika obvezala na traženje brzog rješenja spora te da su dogovorili posjet ruskog premijera Vladimira Putina Japanu u svibnju.

Medvedev i Aso nazočili su ceremoniji svečanog puštanja u pogon energetskog postrojenja Sahalin-2 koje je prošlog mjeseca počelo proizvoditi prirodni ukapljeni plin. Japanske tvrtke Mitsubishi i Mitsui imaju manjinske udjele u projektu Sahalin-2.

Projekt Sahalin-2 je "simbol rusko-japanske suradnje", rekao je Aso dodajući da je to važan korak za razvijanje suradnje u regiji. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 14:25:53
http://metro-portal.hr/rusija-i-japan-napokon-pregovaraju-o-teritorijalnom-sporu/15022/