Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2010. 17:35:00
ČEMEZOV:

Rusija će otkazivanje isporuke sustava S-300 Iranu kompenzirati s 800 milijuna dolara

Iran je kritizirao Rusiju zbog otkazivanja dogovora o isporuci raktenog sustava na što je Rusija pristala pod pritiskom SAD-a i Izraela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Rusija planira platiti Iranu 800 milijuna dolara kao kompenzaciju za otkazivanje ugovora o kupnji raketnih sustava S-300, rekao je u četvrtak Sergej Čemezov, čelnik konglomerata Russian Technologies koji nadzire država. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zabranio je prošli mjesec isporuku tih preciznih sustava protuzračne obrane Iranu rekavši da bi njihova isporuka bila kršenje sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Teherana usvojenih u lipnju.

Iran je kritizirao Rusiju zbog otkazivanja dogovora što su od Moskve tražili SAD i Izrael zbog strahova da bi Teheran mogao sustave koristiti za obranu nuklearnih pogona za koje sumnjaju da su dio programa za proizvodnju nuklearnog oružja. Ruski dužnosnici iznosili su proturječne stavove o tome treba li Rusija obeštetiti Iran za neispunjavanje ugovora koji je javno objavljen 2007.

Čemezov je sugerirao da je obeštećenje predviđeno ugovorom, ali je njegovo tumačenje izgledalo i kao način da se umiri Teheran nakon što se udovoljilo Washingtonu i Izraelu. "Mi smo poništili ugovor, sada vodimo razgovore kako obeštetiti nastale gubitke", rekao je novinarima Čemezov, koji prati Medvedeva u posjetu Cipru. Čemezov je rekao da Russian Technologies očekuje da će novac dobiti od države te da će onda isplatiti Iran. On je rekao da nije vjerojatno da će se to dogoditi prije iduće godine. (hina/metro-portal)

07.10.2010. 17:35:00
http://metro-portal.hr/rusija-ce-otkazivanje-isporuke-sustava-s-300-iranu-kompenzirati-s-800-milijuna-dolara/49385/