Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2012. 16:22:00
AMBICIOZNO

Rusi žele veliku bazu na Mjesecu

Ne treba zaboraviti da je ruski svemirski program u najvećem dijelu uspješniji od američkog, koji trenutno zapravo i ne postoji

Mogu li Rusi napraviti bazu na Mjesecu?
Mogu li Rusi napraviti bazu na Mjesecu? (Arhiva)

Zamjeniku ruskog premijera Dmitrij Rozgin pustio je probni balon u javnost izjavom da bi Rusija trebala postaviti supercilj - izgradnju velike baze na Mjesecu koju bi iskoristila za napredak u znanosti i dala novi smisao svom svemirskom programu.

Kako je taj cilj, bez obzira na sav PR, zapravo politički, Rozgin je naglasio da je ruski svemirski program i cijela industrija pogođena nizom propusta trenutno u depresiji i treba joj snažan poticaj za nastavak. 

Konkurencija u svemiru je sve veća, uz Kineze i Indijce koji napreduju velikim koracima, pa bi ovakav cilj dao zamah industriji i povukao cijelu zemlju za sobom. Kina planira poslati prvu sondu na Mjesec sljedeće godine, no i uz to zaostaje za dosezima SAD i Rusije. 

Ne treba zaboraviti da je ruski svemirski program u najvećem dijelu uspješniji od američkog, koji trenutno zapravo i ne postoji. Space shuttle program je umirovljen, Amerikanci koriste ruske rakete za transport do ISS-a, a Rusi su bili neuspješni jedino u misijama na Mars.

Upravo ih ta misterija najviše peče, toliko da je čak Putin neizravno optužio SAD za diverziju pri eksploziji i gubitku zadnje misije na Mars. S druge strane, Amerikanci nikad nisu izveli uspješno spuštanje bilo čega na Veneru, dok je Rusima to pošlo za rukom deset puta.

Pratite Metro portal na Facebooku i Twitteru.


11.09.2012. 16:22:00
http://metro-portal.hr/rusi-zele-veliku-bazu-na-mjesecu/73840/