Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2008. 01:31:59

Rusi smišljaju viceve o Putinu i Medvedevu

Vicevi su pokazatelj javnog mnijenja i stanja sloboda

Rusijom kruži vic u kojem se novi i stari ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin bude u Kremlju 2023. s teškom glavoboljom. Putin upita Medvedeva: ‘Reci mi, tko je od nas danas predsjednik, a tko premijer?’. ‘Ne sjećam se’, odgovori Medvedev i doda: ‘Ajde, danas bih ja mogao biti premijer’. ‘Onda mi odi po pivo’, kaže Putin.

Novi ruski politički dvojac postao je idealan za zbijanje šala, što je u nekadašnjem Sovjetskom Savezu bilo kažnjavano. Posljednji u nizu viceva ismijava podjelu vlasti u Rusiji. Medvedev će 7. svibnja prisegnuti za novoga predsjednika, a njegov prethodnik i mentor Putin postat će premijer. Vic na posredan način poručuje da će zapravo Putin biti stvarni ‘šef’ Rusije. Dvosmislenost je karakteristična za viceve o Medvedevu, čije prezime na ruskom znači medvjed. U još jednom, Putina su pitali hoće li u uredu imati portret Medvedeva. A ljutiti Putin odgovara: ‘Ne, ali ću na podu imati njegovu kožu’. Ili, Putin odvede Medvedeva u restoran i naruči pečeni odrezak. ‘A neko povrće za prilog?’, upita konobar. Putin pogleda u Medvedeva i odgovori: ‘Povrće će također odrezak’.

Vicevi o političarima smatraju se pokazateljem javnog mnijenja i stanja osobnih sloboda u zemljama u kojima su ljudi zbog izražavanja svog političkog mišljenja nekad bivali zatvarani ili pak proganjani.  (HINA/METRO) 

10.03.2008. 01:31:59
http://metro-portal.hr/rusi-smisljaju-viceve-o-putinu-i-medvedevu/4144/