Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2011. 18:18:00
NESREĆA

Rusi shvatili zašto se srušio Sojuz

Blokirana cijev smanjila je dovod goriva u treći stupanj rakete Sojuz-U, uzrokujući prerano gašenje njezinog motora

Rusi će ipak moći opskrbljivati ISS

Ruska svemirska agencija objavila je u petak da je raketa nosač Sojuz, koja se srušila kod lansiranja teretnog svemirskog broda na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) 24. kolovoza, imala kvar u proizvodnji, prenosi BBC.

Blokirana cijev smanjila je dovod goriva u treći stupanj rakete Sojuz-U, uzrokujući prerano gašenje njezinog motora, navodi u priopćenju Roskosmos. Sojuz nije uspio postaviti u orbitu robotizirani teretni svemirski brod Progres, koji je pao na Zemlju.

Otkako je američki svemirski program "Space shuttle" umirovljen u srpnju, ruske rakete postale su ključna karika za letove do ISS-a. Oni ne nose samo robotizirane teretne letjelice do orbitalne postaje, već su također jedini način za dolazak i odlazak astronauta s ISS-a.

Rusija je prizemljila svoju flotu Sojuza nakon kolovoške nesreće, i odgodila sljedeću misiju s posadom planiranu za 22. rujna. U izvješću o istrazi uzroka nesreće, Roskosmos navodi da se zakazivanje motora ne treba smatrati riješenim problemom, sve dok se ne preispitaju ostali postojeći motori raketa Sojuz. Roskosmos u priopćenju nije objavio raspored za nastavak letova.

BBC ističe da će prije nastavla letova s ljudskom posadom, ponašanje rakete Sojuz biti provjereno na nekoliko lansiranja bespilotnih teretnih letjelica. Međutim, zbog odgode planiranih lansiranja posada ISS-a bit će smanjena sa šest na tri astronauta od 16. rujna.

Rusi sada moraju osposobiti varijantu Sojuza FG prije sredine studenoga, kako bi se osiguralo da nova posada doleti do ISS-a, prije nego zadnja tri stanovnika orbitalne postaje također moraju otići.

Orbitalnom postajom moguće je upravljati i sa Zemlje, bez posade, ali su rizici povezani s kvarovima ugrađenih sustava mnogo veći, pa nitko u njih ne želi ulaziti nakon 11 godina kontinuiranog boravka astronauta na ISS-u, navodi BBC.

 

09.09.2011. 18:18:00
http://metro-portal.hr/rusi-shvatili-zasto-se-srusio-sojuz/63058/