Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2013. 09:06:00
BAĆUŠKE PRIJETE

Rusi postavili raketne sustave duž granice s EU-om

Rusija je postavila nekoliko raketnih sustava kratkog dometa na granicama s EU-om, kao odgovor na plan o europskom proturaketnom štitu

Iskander M, poznat i kao SS-26
Iskander M, poznat i kao SS-26 (Arhiva)

Bild nadalje objašnjava da satelitski snimci koji nose oznaku 'povjerljivo' i ne zna im se podrijetlo ni datum kada su snimljene, pokazuju da je 'dvoznamenkasti broj' raketnih sustava Iskander-M, poznatih i kao SS-26 razmješten 'tijekom proteklih 12 mjeseci' u ruskoj enklavi Kaljiningradu i duž ruske granice s baltičkim zemljama.

Rakete SS-26 mogu se opremiti konvencionalnim i nuklearnim oružjem, prenosi Bild, a maksimalan domet im je oko 500 kilometara, što znači da gotovo mogu dosegnuti Berlin, s obzirom na to da udaljenost između Kaljiningrada i Berlina iznosi 527 km.

List također piše kako su Rusi na taj način proveli u djelo prijetnju svojedobno izrečenu kao reakciju na plan o NATO-ovu proturaketnom štitu koji je već godinama jedan od glavnih kamena spoticanja između saveza i Rusije.

NATO ga predstavlja kao nešto što je važno za zaštitu europskih zemalja, članica EU-a, od potencijalne iranske balističke prijetnje, no Rusi ga doživljavaju kao prijetnju vlastitoj sigurnosti.

15.12.2013. 09:06:00
http://metro-portal.hr/rusi-postavili-raketne-sustave-duz-granice-s-eu-om/82179/