Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2012. 21:01:19
NEZADOVOLJSTVO

Rumunjskom i dalje bjesne prosvjedi, no smanjenog intenziteta

Tokom vikenda je oko tri tisuće prosvjednika tražilo ostavku predsjednika Basescua, što je značajno manje od prosvjeda u ponedjeljak kada se okupilo više od 10.000 građana

Fotografija vijesti

Prosvjedi su se nastavili ovog vikenda u Rumunjskoj, premda se broj sudionika smanjio, dan uoči izvanredne sjednice parlamenta na kojoj će se raspravljati o načinima izlaska iz političke i društvene krize, javlja Hina.

Nakon ponedjeljka, kada je u prosvjedima diljem zemlje sudjelovalo više od 10.000 ljudi, u petak i u subotu bilo ih je tek oko 3.000, a kritizirali su političare općenito i tražili ostavku predsjednika Basescua i vlade te suzbijanje korupcije, priopćilo je rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova.

U subotu navečer u Bukureštu je bilo između 450 prosvjednika, po procjeni policije, i 1.000 po procjeni agencije Mediafaxa, a snijeg i studen pomalo su ohladili njihov žar, ističu mjesna glasila.

U nedjelju poslijepodne deseci ljudi bili su na Sveučilišnom trgu u središtu prijestolnice deseti dan zaredom, noseći transparente s natpisima protiv predsjednika Basescua, korupcije političke klase i poreza na automobile, izvijestio je France Presse.

Dvije veoma ugledne institucije u Rumunjskoj, Pravoslavna crkva i obitelj bivšeg kralja Mihaela pozvale su ovog vikenda političare na dijalog i pronalaženje rješenja kako bi se ispunila očekivanja stanovnika.

"Rumunji su izgubili povjerenje. Danas traže da političari promijene ponašanje i prekinu s lošim navikama iz prošlosti", ističe kraljevska obitelj u priopćenju. "Domaća politička klasa mora ispuniti njihova legitimna očekivanja", dodaje.

Pravoslavna crkva pak napominje kako ne može ostati "ravnodušna ... na veliko nezadovoljstvo rumunjskog naroda". Patrijarhat je pozvao na "jačanje dijaloga (...) kako bi se vratilo povjerenje u institucije".

U ponedjeljak će oporba i većina održati izvanrednu sjednicu u parlamentu. No teško će pomiriti svoja stajališta. Socijaldemokrati (PSD) i liberali (PNL) okupljeni u socijalno-liberalni savez (USL, oporba) traže ostavku vlade i prijevremene izbore.

Premijer Emil Boc, predsjednik Demokratsko-liberalne stranke (PDL) pak ne želi govoriti o ostavci i sumnja u korist od prijevremenih izbora, s obzirom da su najesen predviđeni parlamentarni i lokalni izbori.

22.01.2012. 21:01:19
http://metro-portal.hr/rumunjskom-i-dalje-bjesne-prosvjedi-no-smanjenog-intenziteta/67512/