Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2010. 12:13:14
BRUTALNO

Rumunjska vlada uvela nove i podigla postojeće poreze

Nakon što su za 25 posto smanjene plaće, a za 15 posto mirovine, rumunjska vlada nastavlja donositi mjere koje uvjetuje MMF

Rumunjska porez
Rumunjska porez (Shutterstock)

Rumunjska vlada u srijedu je uvela nove poreze, podigla postojeće, te ograničila priznate porezne olakšice u cilju smanjenja golemog proračunskog manjka, a sve to hitnom uredbom.

Ujednačena porezna stopa na dobit kompanija i osobni dohodak ostaje nepromijenjena u visini 16 posto.

Vladina uredba odmah je stupila na snagu, no tamošnji je parlament može retroaktivno staviti van snage.

Bonovi za hranu i regresi za godišnje odmore koje zaposlenici dobivaju od poslodavaca odsad će se oporezivati. Slobodnim umjetnicima priznavat će se upola manje poreznih olakšica na troškove proizvodnje. Porezne stope za prihode od klađenja bit će uvećane s 20 na 25 posto, dok će vlasnici više od jedne nekretnine odsad biti obvezni plaćati "porez solidarnosti" osim ako ih ne iznajmljuju.

Parlament je nedavno odobrio 25-postotno smanjenje proračuna za plaće zaposlenika u javnom sektoru, te 15-postotno smanjenje izdvajanja za mirovine i socijalnu skrb.

Mjere štednje ne mogu stupiti na snagu dok ustavni sud u četvrtak ne presudi o ustavnosti uredbe, čiji je cilj osigurati zajam Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji od Rumunjske traži da drži proračunski manjak ispod 6,8 posto BDP-a. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 12:13:14
http://metro-portal.hr/rumunjska-vlada-uvela-nove-i-podigla-postojece-poreze/43289/