Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2010. 18:59:20
PROPUSTI

Rudari uoči nesreće tražili dopuštenje za izlazak iz rudnika

Čileanski rudari su tri sata prije kobne nesreće 5. kolovoza čuli neobičnu buku, ali nije mi bio dopušten izlazak iz okna

Rudari uoči nesreće tražili dopuštenje za izlazak iz rudnika
Rudari uoči nesreće tražili dopuštenje za izlazak iz rudnika (YouTube)

Rudari koji su prošli tjedan spašeni u Čileu pošto su 69 dana proveli pod zemljom, čuli su neobičnu buku u oknu i zatražili su dopuštenje za izlazak iz rudnika tri sata prije nesreće 5. kolovoza u kojoj su ostali zarobljeni, ali im uprava to nije dopustila, rekao je zastupnik u parlamentu.

Carlos Vilches, zastupnik iz Neovisne demokratske unije (UDI, većina), član povjerenstva koje istražuje uzroke nesreće, poziva se na svjedočenje jednog od tridesettrojice rudara, Juana Illanesa, koji je primljen u bolnicu u Copiapu nakon izlaska iz površinu.

"Rekao mi je da su u 11.00 sati začuli veoma jaku buku. Htjeli su izaći, ali im to nije bilo dopušteno. Misle da je to bio propust vlasnika i upravitelja rudnika", rekao je zastupnik, a prenio je u utorak dnevni list La Tercera. "Okolnosti i rizici bili su dobro poznati, ali su ta gospoda postupila kao da je sve bilo u najboljem redu. Razum je nalagao da rudari izađu iz okna'', dodao je. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 18:59:20
http://metro-portal.hr/rudari-uoci-nesrece-trazili-dopustenje-za-izlazak-iz-rudnika/49981/