Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2012. 14:09:00
TJEDAN IZRAELA

Rubinstein Klezmer Project i Giora Feidman oduševili publiku

Ne propustite posljednja dva klezmer koncerta u Vidri 28. i 29. studenoga - poljsku grupu Di Galitzyaner Klezmorim i zagrebačke Jewserse

Rubinstein Klezmer Project u Mimari
Rubinstein Klezmer Project u Mimari (Menart)

Četrnaesti Tjedan Izraela započeo je ovog vikenda koncertima Rubinstein Klezmer Projecta u Muzeju Mimara te Giore Feidmana i Gitanes Blondes u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Oba nastupa publici su ponudila najljepše klezmer melodije i prekrasan glazbeni doživljaj.

Spontano pljeskanje, višestruki bisevi ili čak pjevanje cijele dvorane na mig Giore Feidmana dokazali su već na samom početku da ovogodišnji Tjedan Izraela nudi vrhunski program.

Subotnji nastup Yaakova Rubinsteina, Almira Meškovića i Thomasa Yehude Martinčević Kolonomosa u Muzeju Mimara, bio je njihovo premijerno predstavljanje hrvatskoj publici.

Rubinstein Klezmer Project osnovali su prije dvije godine, a plodovi zajedničkog rada bit će zabilježeni i na albumu koji uskoro izlazi u izdanju diskografske kuće Art&Music iz Londona.

Gotovo sat i pol zabavljali su punu dvoranu i time na najbolji mogući način sve prisutne uveli u četrnaesti Tjedan Izraela u Zagrebu.

Tijekom nastupa su nizali skladbe poput Hey Klezmorin, Tants yidelekh Tans, Eli Eli lama asavtani, Hevenu shalom alekhem, a publika ih je pozvala na dva bisa.

Članovi Rubinstein Klezmer Projecta još su uvijek u Zagrebu jer večeras nastupaju u Sisku u 19:30 u Glazbenoj školi F.Lhotke, a Yaakov Rubinsten, u pratnji arapskog pijanista Nizara Elkhatera, nastupa 27. studenog u HAZU na skupocjenoj violini KING.

Nedjeljnu večer su, kao i mnogi drugi, rezervirali za koncert Giore Feidmana kojem su prisustvovali kao gledatelji... 

Giora Feidman & Gitanes Blondes u Lisinskom

Veliki Giora Feidman" -  malo je reći. Mnogi su ga pokušali dovesti u Hrvatsku, ali jedini koji su u tome uspjeli je Koncertna Direkcija Zagreb.

Gospodin Feidman koji u svojim sedamdesetima tako nesebično i vješto prenosi najljepše emocije mogao bi biti uzor mnogim mladim glazbenicima. U publici je bilo različitih naraštaja, a na njegov znak pjevali su svi.

Mnoga lica zastala su u čudu kad su prepoznala svima dobro znanu zagorsku melodiju „Lepe ti je Zagorje zelene" ali i to je Giora Feidman, neopterećen i skroman te spreman istraživati čak i u svojoj sedamdeset i šestoj godini.  

U nastavku četrnaestog po redu Tjedna Izraela, očekuju vas još dva koncerta -  poljska grupa Di Galitzyaner Klezmorim u pratnji Hrvatske komorne filharmonije nastupa 28. studenog, a zagrebačka grupa Jewsers 29. studenog. Oba koncerta održat će se u kazalištu Vidra, a ulaznice po cijeni od 50 kn ili 40 kn za studente i umirovljenike možete još uvijek kupiti na blagajni kazališta, putem www.entrio.hr ili u Židovskoj općini u Zagrebu.

S obzirom na izvrstan interes publike na prva dva koncerta - savjetujemo da na vrijeme osigurate svoje mjesto na završnim programima Tjedna Izraela.

26.11.2012. 14:09:00
http://metro-portal.hr/rubinstein-klezmer-project-i-giora-feidman-odusevili-publiku/75095/