Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 20:22:07
MAN VS. IVECO

Rončevićeva i Bačićeva obrana u posjedu oslobađajućih dokaza

Optuženici iz afere 'Kamioni' su nabavili skuplja vozila jer ona jeftinija nisu zadovoljavala sve uvjete iz službenog MORH-ova natječaja, tvrdi obrana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)

Prema tekstu optužnice podnesene protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i pomoćnika ministra pri MORH-u Ive Bačića, dvojac je u Natječaju Ministarstva obrane za nabavu vojnih kamiona nabavio iznimno skupe Ivecove modele čime je proračun oštećen za 10 milijuna kuna. U optužnici stoji kako je to učinjeno s namjerom da drugom pribave korist.

U igri su trebali biti jeftiniji MAN-ovi modeli kamiona, no, Rončevićeva i Bačićeva obrana objašnjava zašto to nije bilo moguće. Na temelju tehničke dokumentacije vidi se da MAN-ovi kamioni nisu zadovoljavali dva temeljna tehnička uvjeta iz službenog Natječaja. Konkretno, radi se o minimalnoj nosivosti i pogonskome gorivu. Prema NATO-vim standardima, minimalna nosivost treba biti 5,000 kilograma, a MAN-ovi kamioni imaju 4,360 kilograma nosivosti. Usto, kamioni bi trebali koristiti i dvije vrste goriva - dizel i F-34, odnosno takozvano „avionsko" gorivo.

Istina, MAN-ove inačice mogu koristiti F-34, ali u to gorivo treba gorivo treba dodavati poseban aditiv, i to samo od strane autoriziranih osoba na centralnom mjestu s organiziranom logistikom. Bar tako piše na potvrdi samog uvoznika MAN-a za Hrvatsku. Ta procedura je iznimno komplicirana, naročito ako se radi prilikom obavljanja zadataka u opasnim zonama poput Afganistana.

Kako piše Večernji list, upravo iz tih razloga dvojac je odlučio nabaviti Ivecove kamione koji zadovoljavaju sve uvjete, ali koji su i skuplji.

Obrane optuženika smatraju kako ih je USKOK propustio obavijestiti o kompletnim prikupljenim dokazima te da je to učinjeno namjerno. Usto, obrana predlaže da Ustavni sud uvaži i prihvati oslobađajuće dokaze te poništi rješenje o potvrđivanju optužnice protiv Rončevića i Bačića.
11.01.2010. 20:22:07
http://metro-portal.hr/roncevic-obrana-kamioni/30471/