Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 13:40:00
KAKVI MINISTRI!

Rončević: Kamioni kupljeni da ne ispadnemo iz utrke za NATO

Berislav Rončević kaže kako nije želio doživjeti sramotu da Hrvatska u njegovom mandatu prekine pristupni proces NATO-u

Berislav Rončević
Berislav Rončević (Boris Kovačev/Cropix)

Bivši ministar obrane Berislav Rončević ustvrdio je danas u svojoj obrani na zagrebačkom Županijskom sudu da se na spornu nabavu vojnih kamiona 2004. odlučio na temelju dokumentacije koju su mu predočili najbliži suradnici, a sve s ciljem da Hrvatska ne ispadne iz utrke za članstvo u NATO savezu.

"Nisam želio doživjeti sramotu da Hrvatska u mom mandatu prekine pristupni proces NATO savezu jer je ocjena o ispunjavanju preuzetih partnerskih ciljeva loša", kazao je Rončević, ističući da je cijeli postupak proveden u skladu sa zakonom i u okviru predviđenih proračunskih sredstava.

Time je odbacio USKOK-ove optužbe da je zajedno s pomoćnikom Ivom Bačićem državni proračun oštetio za 10,2 milijuna kuna jer je izravnom pogodbom kupio vojne kamione Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. Prometni vještaci koji su ranije ispitani u ovom postupku ustvrdili su da su jeftinija MAN-ova vozila u nekim stvarima bila čak i kvalitetnija od skupljeg Iveca.

Rončević je i danas ponovio da je, prema dokumentima kojima je raspolagao, samo Iveco udovoljavao NATO standardima te da on kao odgovorna osoba nije mogao "preuzeti luksuz" da zbog loše opreme u mirovnim misijama poput Afganistana strada bilo koji hrvatski vojnik.

Ustvrdio je da na ovaj predmet nikada nije stavio oznaku tajnosti, za što su ga prozivali mediji, a odbacio je i tvrdnje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji ga je, kaže, neosnovano prozivao za kriminal u nabavi vojnih kamiona.

Svoju opširnu obranu Rončević je započeo dolaskom na mjesto prvog čovjeka Ministarstva obrane, sustava od 32.000 ljudi koji mu je, po vlastitom priznanju, bio "dosta nerazumljiva organizacija". Ipak, kazao je da je odlučio biti "aktivni ministar", donositi odluke i paralelno učiti o dijelu o kojem kao civil nije imao dovoljno znanja.

Tvrdi da za nabavu spornih kamiona vjerojatno ne bi niti znao da ga u prosincu 2004. načelnica službe za nabavu Ojdana Žužul nije izvijestila da se natječaj mora poništiti jer sve ponude prelaze proračunom predviđen iznos.

Potom ga je, kaže, državni tajnik Mate Raboteg upozorio da Hrvatska zaostaje s ispunjavanjem partnerskih ciljeva za NATO, a i tadašnji se načelnik Glavnog stožera Josip Lucić požalio na opremljenost HV-a i rekao da će o svemu izvijestiti predsjednika Republike.

Odluku o izravnoj pogodbi donio je nakon što su mu suradnici rekli da je takva mogućnost zakonita, jer se u suprotnom novac predviđen u proračunu ne bi mogao iskoristiti sljedeće godine. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 13:40:00
http://metro-portal.hr/roncevic-kamioni-kupljeni-da-ne-ispadnemo-iz-utrke-za-nato/52032/