Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2012. 19:55:00
MOLIM?!

Romney bi podupro izraelski napad na Iran

Da ljudska glupost ne poznaje granice dokazao je i mogući republikanski kandidat za američkog predsjednika

I to bi trebalo biti predsjednik?
I to bi trebalo biti predsjednik? (Arhiva)

Američki republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney poštovao bi izraelsku odluku da vojnom silom onemogući iransku proizvodnju nuklearnog oružja, rekao je u nedjelju jedan visoki Romneyev pomoćnik.

U drugome dijelu svoga putovanja u inozemstvo, ne bi li popravio vanjskopolitički rejting uoči pokušaja da 6. studenoga na izborima zamijeni sadašnjega predsjednika demokrata Baracka Obamu, Romney se u Jeruzalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Neposredno prije razgovora Romneyev visoki savjetnik za nacionalnu sigurnost Dan Senor rekao je novinarima koji putuju s Romneyem: "Da Izrael mora sam poduzeti akciju ne bi li spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja, guverner (Romney) bi poštovao tu odluku".

Stojeći pored Netanyahua u njegovu uredu Romney je samo rekao kako iransko nastojanje da postane nuklearna sila shvaća "veoma ozbiljno".

Netanyahu je uobičajeno ponovio zahtjev da se snažnijim mjerama pojačaju sankcije jer Izrael iranski nuklearni program smatra prijetnjom svome opstanku. Iran, naprotiv, tvrdi da je svrha nuklearnog programa isključivo mirnodopska.

"Moramo iskreno priznati da sankcije nisu nimalo unazadile iranski nuklearni program te da je uz sankcije nužna i snažna vojna prijetnja kako bismo dobili priliku promijeniti tu situaciju", rekao je Netanyahu.

29.07.2012. 19:55:00
http://metro-portal.hr/romney-bi-podupro-izraelski-napad-na-iran/72941/