Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2010. 16:25:00
IZVJEŠTAJ S PREMIJERE

'Romanca o tri ljubavi' premijerno izvedena u kazalištu KNAP

POGLEDAJTE GALERIJU - Predstava nastala prema tekstu Antuna Šoljana, djelo je četvero novopečenih magistara zagrebačke Akademije dramske umjetnosti

Romanca o tri ljubavi
Romanca o tri ljubavi (Josip Antolić)

Nova predstava kazališta KNAP 'Romanca o tri ljubavi' jučer je premijerno prikazana uglavnom pred novinarima i glumcima u Kulturnom centru Peščenica.

Predstava je nastala suradnjom Akademije dramske umjetnosti i kazališta KNAP, a djelo je četvero diplomanata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti iz prve generacije koja je završila petogodišnji studij.

'Romanca o tri ljubavi' nastala je prema dramskoj igri u stihu Antuna Šoljana, a neki je svrstavaju među najpoetičnije dramske tekstove pisane na hrvatskom jeziku. Radnjom smještena u srednji vijek priča započinje u zamku velikog ratnika koji se nalazi u pohodu na sveti grad Jeruzalem, oslobađajući ga od Saracena.

U zamku je ostala njegova Gospa, koju u predstavi igra odlična Maja Posavec, nekima poznatija kao pjevačica grupe Detour. Gospi društvo u zamku čini Službenica (Mirna Medaković), međutim čini se da niti jednoj to nije dovoljno. Kradeć' Bogu dane mole za društvo, a ubrzo im molitve postaju uslišane u vidu prekrasnog Viteza (Silvio Vovk). 

Nije trebalo dugo da Gospa i Službenica, ostavljene u samoći, bez muškarca i ljubavi izgube razum potpuno se predajući Vitezovim kavalirskim gestama i manirama. Ubrzo se stvara ljubavni trokut koji pokušava razriješiti Kapelan (Damjan Simić) svjestan da mu je Gospa povjerena od njezinog muža, vladara. Ipak nije želio odlučivati, 'jer nije na njemu, nego na Bogu da odlučuje' te joj na njezino nagovaranje vraća ključ za pojas nevinosti. Gospa se poželjela naći u napasti kako bi se uspjela oteti napasti..

Gospa pronalazi rješenje u podjeli ljubavi na tjelesnu i duševnu. Za tjelesnu zadužuje Službenicu koja se trebala u mraku postelje predstavljati kao Gospa. Po danu Vitez je bio samo Gospin. Viteza slama iscrpljenost, a Kapelan sve teže prati situaciju...

Romanca na početku naslova mogla bi neupućenog gledatelja navesti na sretan kraj, no ovdje to nije slučaj. Kroz pleter dijaloga četvero osebujnih likova isprepliću se svevremenska pitanja ljubavi, ljubomore, patnje, tuge, vjernosti i vjere, razuma i ludosti. Kroz cinizam i ironiju predstavlja se tjelesna priroda čovjeka, njegove slabosti i mane. Iako smještena u srednji vijek priča se vrlo lako prenosi u suvremenu svakodnevnicu, a to je ono što je čini posebno zanimljivom.

Ispričana u stihovima u rimi, metaforama često aludirajući na seks predstava je to koja će vas u isto vrijeme nasmijati, uzbuditi, učiniti zamišljenima i rastužiti.

05.11.2010. 16:25:00
http://metro-portal.hr/romanca-o-tri-ljubavi-premijerno-izvedena-na-daskama-kazalista-knap/50767/