Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2011. 15:31:13
WOW!

Rolf Eden, posljednji njemački playboy

On je nekadašnji kralj disko klubova u Zapadnom Berlinu, i ima sedmero djece sa sedam žena

Rolf Eden
Rolf Eden (Deutsche Welle)

Rolf Eden je skandalozna osoba i u tome uživa. Ta mješavina seksa, bogatstva, glamura, trača i ekzibiocionizma jedinstvena je u Njemačkoj. "Dan u kojem moje ime nije u novinama je za mene žalostan dan", kaže 80-godišnji playboy plavo obojene kose. Zato ne čudi to što je članke o sebi uramio i njima doslovce popločio zidove svoje kuće. Njegovo je ime pojam svima koji u Njemačkoj barem povremeno prate bulevarske medije, no tu i tamo se pojavi i u onima "ozbiljnijim", recimo kada je na prošlom filmskom festivalu Berlinale prikazan dokumentarni film o njemu pod naslovom "The Big Eden".

Rolf Eden je svoj buran život između Cannesa, Rio de Janeira i Pariza redovito dokumentirao na privatnim filmskim snimkama. One su uvrštene u dokumentarac, koji je uglavnom dobio pozitivne kritike. Redatelj filma Peter Dörfler bio je impresioniran svojim "glavnim likom": "Eden je čovjek koji je u mnogo čemu bio prvi: prvi klub, prvi disko, prva DJ-ica i to golih grudi. On je obilježio scenu nove Njemačke 60-ih i 70-ih godina."

Klubovi za svjetske zvijezde

Rolf Eden je židovskog podrijetla. Godine 1933. godine u dobi od tri godine zajedno sa svojom obitelji iz Njemačke bježi u Palestinu. Ondje se 1948. godine borio u izraelskim elitnim postrojbama u ratu za neovisnost Izraela. Nakon toga je za život zarađivao kao glazbenik u Tel Avivu i Haifi, da bi se 1956. vratio u Berlin. Glavni motiv za povratak bila je državna premija od 6.000 njemačkih maraka koja se davala raseljenim Berlinčanima voljnima za povratak. Bio je to startni kapital za njegov prvi lokal.

Na vrhuncu svog poslovnog uspjeha bio je vlasnik nekoliko noćnih klubova, u kojima su se održavali izbori za Miss i Mistera, streptease i druge, u to doba, nesvakidašnje akcije koje su postale glavna turistička atrakcija. U njegove su klubove zalazili slavni i poznati, i to ne samo Nijemci, nego i svjetske zvijezde poput Rolling Stonesa.

250.000 eura za "slatku" smrt

Eden se vrlo brzo obogatio (danas je multimilijunaš), no nikada nije škrtario. Dijelio je postelju s bezbroj žena - sa sedam njih ima sedmero djece. Najmlađi sin star je 13, a najstarija kćerka 61 godinu. Skoro sve partnerice imale su samo riječi pohvale za Edena. Njegova tajnica redovito svake godine najvažnijim ženama u njegovom životu šalje cvijeće za Valentinovo odnosno za Majčin dan. Ovisno na kojoj se listi nalazi njihovo ime: jedna lista sadrži imena ljubavnica, druga majki njegove djece.

Danas ovaj njemački playboy s najdužim stažem uveseljava javnost svojim izjavama poput: "Seks je najbolji sport za muškarce" ili vatrenim zalaganjem za uvođenje flatratea u javne kuće. Kad ga pitaju čime i u ovoj poznoj dobi privlači mlade djevojke, on odgovara u svom poznatom provokativnom stilu: "Od kada je poznato da će žena, ako umrem za vrijeme seksualnog odnosa s njom, naslijediti 250.000 eura, sve se stvarno jako trude."

Njega nimalo ne smeta što ga je list Berliner Tageszeitung nedavno proglasio "najsramotnijim Berlinčanom". Kako kaže, to mu je velika čast jer Berlin ima četiri milijuna stanovnika, pa biti izabran za najsramotnijeg od njih nije mala stvar. Sve u svemu, za njega je život još uvijek jedan dugačak party. Rolf Eden, posljednji njemački playboy rezimira: "Moj cijeli život je bio fantastičan i nadam se da će tako i ostati."

 

Piše: Andrea Jung-Grimm / Deutsche Welle
26.03.2011. 15:31:13
http://metro-portal.hr/rolf-eden-posljednji-njemacki-playboy/56985/