Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2009. 14:08:26
MALO DOBRIH VIJESTI

Rohatinski ulio malo nade na tržište

Guverner je naglasio da je primarni cilj HNB-a i dalje stabilnost tečaja kune.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Nakon dva dana oštrih gubitaka, na Zagrebačkoj burzi cijene dionica danas su blago porasle, no promet je i dalje nizak, a pozornost ulagača uglavnom je usmjerena na najnovije poruke guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog.

Crobex indeks u 13,20 sati iznosio je 1.489 bodova, što je 0,31 posto više nego jučer na zatvaranju burze. Tijekom jutra bio je u plusu i više od jedan posto, no kako dan odmiče, njegovi dobitci se tope. Redovni promet dionicama dosegnuo je 18,5 milijuna kuna.

"Iako je burzovni indeks danas zabilježio blagi rast i dalje se kreće oko niske razine od 1.500 bodova ", kaže Kristian Korunić, investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki Šted-Kaptital.

Kako dalje ističe, u fokusu ulagača su izjave guvernera Rohatinskog s današnje novinske konferencije. U svom obraćanju guverner je naglasio da je primarni cilj HNB-a i nadalje održavanje stabilnosti tečaja kune.

Rohatinski se dotaknuo i velikih zahtjeva najvećih banaka u Hrvatskoj, koje su u siječnju pokušale ucijeniti HNB preko Vlade tražeći pri ishođenju kredita od 750 milijuna eura ukidanje ograničenja rasta plasmana banaka, smanjenje kunskog dijela obvezne pričuve sa 75 na 55 posto, osiguranje likvidnosti na tržištu novca kako bi kamatne stope bile pod kontrolom te na usklađeno djelovanje HNB i poslovnih banaka na reguliranju tečaja.

Guverner je odbacio 'zahtjeve bez presedana' te upozorio da bi u slučaju smanjenja limita plasmana kredita koje traže banke moglo bi doći do kreditnog sloma.

"Velike banke traže popuštanje mjera HNB-a vezane za povećanje kreditnog potencijala da bi i nadalje ostvarivale veliku profitabilnost nauštrb stabilnosti financijske industrije a time i samog gospodarstva", ocjenjuje Korunić, dodavši kako su za ulagače izjave Rohatinskog umirujuće.

"Međutim, Rohatinski se u svom govoru dotaknuo brojnih gorućih problema u bankarskom sektoru, iz čega vidimo da je prisutna kriza. Na nju upućuju i kamatne stope na Tržištu novca koje se ponovno približavaju razini od 20 posto, što ukazuje da je likvidnost sustava sve veći problem gospodarstva", zaključuje Korunić.

Inače, najlikvidnija je do sada bila dionica T-HT-a, s prometom od 6,15 milijuna kuna i rastom cijene za 0,28 posto, na 218 kuna.

Slijedi Atlantska plovidba, s prometom od 4,3 milijuna kuna i skokom cijene od 3,39 posto, na 715 kuna.

Među milijunaše uvrstile su se danas i dvije građevinske dionice - Dalekovoda i IGH. Pritom je dionica Dalekovoda ojačala 1,84 posto, na 280 kuna, a IGH oslabila 1,4 posto, na 2.140,4 kuna.

Nešto više danas se trgovalo i dionicama Podravke, u visini od 843.175 kuna.

Iz Podravke su danas izvijestili da će osnovati društvo s ograničenom odgovornošću u Turskoj. U skladu sa zakonodavstvom Turske, novo Podravkino društvo imat dva člana - Podravku d.d. sa 75 posto udjela u temeljnom kapitalu i Danicu, s preostalim udjelom. Cijena dionice te kompanije porasla je 1,7 posto, na 210 kuna. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 14:08:26
http://metro-portal.hr/rohatinski-ulio-malo-nade-na-trziste/15021/