Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2017. 18:01:00
TUŽNO

Rodni stereotipi uče se diljem svijeta

Bez obzira odrastate li u Indiji, Kini, SAD-u ili negdje u Europi, kada počnete otkrivatii što razlikuje dječake od djevojčica, svugdje ćete naići na isti odgovor - jadan i tužan

Ravnopravnost nestaje već u djetinjstvu
Ravnopravnost nestaje već u djetinjstvu (Arhiva)

Rodni stereotipi nešto je što mislimo da se mijenja i polako nestaje, no istraživanja pokazuju upravo obrnutu, tužnu istinu - gdje god na svijetu pogledate, djevojčice se uči da su slabe i trebaju biti lijepe, a dječaci su snažni...

Bez obzira odrastate li u Indiji, Kini, SAD-u ili negdje u Europi, kada počnete otkrivatii što razlikuje dječake od djevojčica, svugdje ćete naići na isti odgovor - onaj iz prethodne rečenice, pokazalo je straživanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Studija objavljena u Journal of Adolescent Health (Dnevnik za zdravlje adolescenata), provedena je u 15 zemalja, a autori upozoravaju da je prekasno boriti se protiv rodnih stereotipa u adolescenata te poručuju da se takve takve aktivnosti usredotoče na mlađu djecu.

Djeca "istinu" o spolu saznaju uče u ranoj dobi od svojih roditelja, prijatelja, učitelja i nastavnika u školi.

"U baš svakom djeliću zemlje u kojem smo anketirali djecu u dobi od 10 do 14 godina, dobili smo isti odgovor. Djevojčicama se poručuje da su slabe i ranjive te da zbog svog izgleda mogu biti meta, a dječacima da su jaki", objašnjava Robert Blum, jedan od autora studije.

Već od ranog puberteta djevojčicama se govori da pokriju svoje tijelo i drže se podalje od dječaka. Znači, prvenstveno ih se uči da je najveća vrijednost koju imaju - tijelo.Ukoliko se dogodi da postanu žrtva muških vršnjaka ili muškaraca, opet im se šalje poruka da su same tome krive.

Primjerice, u SAD-u se djevojčice koje dođu u prekratkim suknjama šalje kući, dok se dječake ne šalje kući zbog njihovog fizičkog izgleda. Također, primijećeno je da broj prijateljstva između dječaka i djevojčica u dobi od 10 do 14 godina rapidno opada.

"Djeca su naučena da zdravo muško-žensko prijateljstvo ne postoji. Ako ste djevojčica, morate se čuvati. Ako ste dječak, vrlo je moguće da ste nasilnik", objašnjava Blum.

Djecu diljem svijeta uče rodnim ulogama: muškarci imaju slobodu, a žene ograničenja. To vidimo u svakom segmentu života. Primjerice, ako žena prijavi seksualno napastvovanje, na sudu će je pitati što je imala odjeveno u tom trenutku. U poslovnom svijetu i politici na ambiciozne žene se gleda sa skepsom, poručuju autori istraživanja nazvanog Globalna studija o ranoj adolescenciji.

U studiji su mladićima i djevojkama diljem svijeta postavljana ista pitanja, a jedno od njih je bilo: "Kada si shvatio/la da više nisi dijete?

Blum kaže kako ga je najviše potresao odgovor jedne tinejdžerice u Egiptu koja je rekla: "Kada sam pogledala sebe u zrcalu i pomislila: 'Da, odrasla sam. Više ne smijem izlaziti iz kuće'".

21.09.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/rodni-stereotipi-uce-se-diljem-svijeta/107472/