Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2012. 17:49:00
MI SMO SUPER...

Roditeljstvo kao sredstvo dokazivanja uspjeha?

Postati roditelj u današnje doba nije samo moda, već predstavlja pravi izazov

Nije lako odlučiti postati li roditelj ili ne
Nije lako odlučiti postati li roditelj ili ne (Shutterstock)

U berlinskom kvartu Prenzlauer Bergu, hamburškom Eimsbüttelu ili minhenskom Glockenbachviertelu bolje situirane njemačke obitelji iz srednje klase našle su svoj dom. No lijepi i popularni dijelovi ovih gradova pretvorili su se u međuvremenu u prava bojna polja. Fronta je jasno podijeljena: s jedne strane roditelji, s druge - oni bez djece. S time da su roditelji u premoći.

Roditeljstvo predstavljeno kroz satiru. Baš se time pozabavila predstava postavljena u jednom minhenskom kazalištu. U Cuvillies-Theateru glumci i autori su se poigravali "spornom avanturom srednje klase današnjice" - odlukom da se postane roditelj. Roditeljstvo u dobro situiranim krugovima, te pogotovo pomodne prateće pojave uz njega, postale su zanimljiv fenomen. Uz to ne izostaje ni rivalitet između roditelja i onih koji svjesno odluče da to ne žele biti.

Autorica ovog mjuzikla Kathrin Roggla u svom je djelu obradila brojne pojmove iz svakodnevice modernih roditelja i neroditelja. Od buke koju prave djeca u kupeima brzih vlakova koji su bili zamišljeni kao oaze mira, preko neprospavanih noći, do stalnog osjećaja "neroditelja" da se opravdavaju i objašnjavaju koji je njima smisao života.

Tu su i brige onih koji odjednom primjećuju da im je nakon prvog djeteta seksualni život u potpunosti zamro, tu je i mahnita potraga za vrtićima i školama koje rade po Montessori principu kao i stalna, neobjašnjiva bojazan za dijete. Nisu propuštene niti mame-šminkerice koje u društvu svojih malih potomaka u pomodnim kafićima (prilagođenim za djecu, naravno) redovito ispijaju svoj latte-macchiato, niti forumi sa svakojakim savjetima o tome kako začeti ili odgajati dijete, kao ni potraga za najoriginalnijim imenom za svog nasljednika: Lenni, Finja, Torben?

"Odjednom svi pričaju o djeci. I ja bih se rado pridružila, ali sudjelovati smiju samo oni koji imaju djecu", žali se u predstavi jedan lik bez djece i pri tome ukazuje na nevidljivi ali svejedno postojeći jaz između onih s djecom i onih bez djece.

"U ovakvom vremenu u kojem iznad svega stoji imperativ da se nešto postigne i ostvari vlastitu predodžbu života, planiranje djeteta, porod i odgoj pretvorili su se u čisto tržište nada, strahova i taština", stoji u reklami za ovu kazališnu predstavu.

19.05.2012. 17:49:00
http://metro-portal.hr/roditeljstvo-kao-sredstvo-dokazivanja-uspjeha/71162/