Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2013. 09:04:00
MA DAJ!?

Roditelji gotovo u pravilu lažu djeci

Djeci se laže iz svih mogućih razloga koje roditelji mogu smisliti da bi sami sebi opravdali laž

Hrana je jedan od najčešćih razloga laganja
Hrana je jedan od najčešćih razloga laganja (Arhiva)

Roditelji definitivno griješe u odgoju kad lažu djeci, a istraživanje je pokazalo da ih čak 84 posto to redovito radi, pretežno u situacijama kad žele da se djeca ponašaju bolje, a uz to često daju obećanja koja neće ispuniti.

Znanstvenici kažu da se radi o pogrešnom pristupu i da su laži dopuštene jedino u slučajevima kad se dijete na taj način stvarno štiti, primjerice brani postojanje Djeda Božićnjaka ili se skrivaju informacije neprikladne za dijete te dobi kao što su razlozi roditeljskih svađa. 

Stručnjaci preporučuju da se djeci uvijek govori istina na način na koji ona to mogu razumjeti, u skladu s njihovom razvojnom dobi, jer inače dijete može trpjeti negativne posljedice kasnije u životu.

Laganjem roditelja dijete puno sporije uči važna pravila ponašanja u životu, tako da laganje kako biste ga natjerali da nešto napravi onemogućava da dijete shvati pravi razlog zašto bi trebalo napraviti.

Najveća opasnost za roditelje krije se u činjenici da bi lažima mogli izgubiti povjerenje djeteta, što će u tinejdžerskim godinama uzrokovati bitno veće probleme.

Stoga, izbjegavajte laži, ucjene i obećanja koja ne mislite ispuniti, malo suza kod govorenja istine lako je preboljeti.

21.04.2013. 09:04:00
http://metro-portal.hr/roditelji-gotovo-u-pravilu-lazu-djeci/77688/