Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2009. 00:32:51
OBITELJ HEENE

Roditelji 'dječaka iz balona' idu u zatvor

Bračni par koji je nastojao dobiti vlastiti 'reality show' osuđen je na kaznu zatvora, društveno koristan rad, a morat će i platiti odštetu

(Richard i Mayumi Heene, roditelji 'dječaka iz balona')

Richard i Mayumi Heene, koji su 15. listopada izazvali svjetsku senzaciju lažnom tvrdnjom da im 6-godišnji sin leti u meteorološkom balonu nad Coloradom, u srijedu su osuđeni na zatvorske kazne i društveno koristan rad.

Sudac Stephen Schapanski osudio je Richarda Heenea na 90 dana zatvora, četiri godine uvjetno i 100 sati društveno korisnog rada u svakoj od te četiri godine. Mayumi Heene je osuđena na 20 dana zatvora, iako su tužitelji tražili 60, te na četiri godine uvjetno i 120 sati društveno korisnog rada.

Sudac je odredio da Richard Heene počne s izdržavanjam kazne 10. siječnja, a supruga Mayumi nakon što on izađe iz zatvora, kako bi jedan roditelj bio uz djecu.

Richard Heene je rekao da mu je žao i ispričao se sucu i svim spasiteljima koji su sudjelovali u akciji praćenja nekontroliranog leta balona, za kojeg se par sati vjerovalo da nosi 6-godišnjeg Falcona Heena.

Bračni par koji je u bezuspješnom nastojanju da dobije vlastiti 'reality show', Ameriku i svijet "povukao za nos", morat će platiti i odštetu čiji iznos nije objavljen, a sudac je odredio da ne mogu financijski profitirati od incidenta.

Kada je 15. listopada balon nalik na leteći tanjur poletio iz njihovog dvorišta u Fort Collinsu, Heene je zvao Saveznu zrakoplovnu upravu (FAA) i lokalnu TV postaju, tvrdeći da je Falcon u balonu. Njegova supruga zvala je službu hitne pomoći 911 s istom pričom.

U praćenje balona uključili su se policija, ured šerifa, vatrogasci, šumarska služba i Nacionalna garda Colorada, a cijena njihovog angažmana procijenjena je na 47.000 dolara. Dodatno, FAA planira izreći i kaznu od 11,000 dolara.

Dječak nije pronađen u balonu, a nekoliko sati kasnije izašao je skrovišta u roditeljskom domu. Obitelj se držala priče kako nije znala gdje je Falcon, dok sam dječak u rzagovoru za CNN nije rekao kako su mu roditelji rekli da to rade zbog 'showa'.

Bračni par Heene priznao je krivnju prošloga mjeseca. Richard pod optužbom za kazneno djelo pokušaja utjecaja na javnog službenika, a Miyumu za prekršaj lažne prijave vlastima. (hina/metro-portal)

24.12.2009. 00:32:51
http://metro-portal.hr/roditelji-djecaka-iz-balona-idu-u-zatvor/29281/