Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2009. 14:40:40
ŠOKIRANI RODITELJI

Roda protiv Nacrta zakona o umjetnoj oplodnji

Vlada unatoč značajnom napretku medicine predlaže restriktivniji zakon od trenutno važećeg iz 1978. godine, navode iz udruge.

(Jakov Prkić, CROPIX)

Udruga "Roda" priopćila je danas da će iskoristiti sva legalna i legitimna sredstva i boriti se da predloženi novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji nikada ne bude izglasan u Hrvatskom saboru, jer smatra poražavajućim da Vlada unatoč značajnom napretku medicine na tom polju u posljednjih 30 godina predlaže restriktivniji zakon od trenutno važećeg, iz 1978.

"Prijedlog novog zakona smanjuje broj korisnika prava na medicinski potpomognutu oplodnju, jer to pravo više ne bi imali izvanbračni parovi, te smanjuje broj metoda postupaka potpomognute oplodnje, jer ne bi bilo dopušteno zamrzavanje zametaka", navodi udruga.

Napominju i kako su "šokirani načinom na koji se Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odnosi prema osobama s problemom neplodnosti, iako je riječ o gotovo 20 posto građana u fertilnoj dobi".

"Tim nacrtom prijedloga zakona Vlada izravno krši čak dva važeća zakona - Obiteljski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova - jer na postupke medicinski potpomognute oplodnje imaju pravo samo bračni parovi, što je prema Obiteljskom zakonu nezakonito, jer je izvanbračna zajednica izjednačena s bračnom, kao i po Zakonu o ravnopravnosti spolova, jer je svaka diskriminacija temeljem bračnog ili obiteljskog statusa zabranjena", ističe se u priopćenju i dodaje da su po važećem zakonu, korisnici prava na medicinski potpomognutu oplodnju i izvanbračni parovi.

Udrugu zabrinjava žurba kojom se pokušava prihvatiti taj zakon, to više što ga je Vlada prvi put predstavila javnosti još u rujnu 2004., pa ga odmah zatim povukla i poslala na doradu Ministarstvu zdravstva.

"Roda" zamjera da u izradbu tog Nacrta prijedloga zakona nisu bile uključene osobe s problemom neplodnosti kojima je zakon namijenjen.

Navode i da je Ministarstvo zdravstva predvidjelo u novom Nacrtu prijedloga zakona pravo na donaciju jajne i sjemene stanice, ali se donacije uvjetuju pravom tako začetog djeteta da kad navrši 18 godina dozna tko mu je biološki roditelj. Po iskustvima drugih zemalja, oduzimanjem prava na anonimnost kod donacije jajne i sjemene stanice višestruko se smanjuje broj donatora, navodi se priopćenju. (hina/metro-portal)

30.05.2009. 14:40:40
http://metro-portal.hr/roda-protiv-nacrta-zakona-o-umjetnoj-oplodnji/18417/