Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 14:48:00
LJUBAV PREMA STROJEVIMA

Roboti budućnosti već su među nama

POGLEDAJTE VIDEO: Jedni poslužuju goste u restoranu, drugi pomažu vojnicima u ratu, treći intervjuiraju - roboti postaju sve većim dijelom naše svakodnevice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Novootvoreni restoran u Bangkoku, Hajime, zapošljava ne ljude već robote koji poslužuju hranu gostima. Kad nisu zauzeti posluživanjem, roboti zabavljaju goste plesanjem tradicionalnih plesova. A ti roboti budućnosti tek su početak  priče - diljem svijeta ljudi stvaraju robote za različite svrhe, od vojnih do novinarskih.

Big Dog robot je koji je šokirao brojne surfere interneta diljem svijeta svojom sposobnošću da se podigne nakon udarca i vještinama prilikom kretanja po nezahvalnom terenu kao što su stijene, snijeg ili blato. Big Dog prvenstveno ima vojnu namjenu. Plan je da prenosi opremu pored ljudskih vojnika po teškom terenu, pa čak i onom planinskom.

Američki Boston Dynamics također radi na dvonožnom trkaćem robotu pod imenom Petman. Do danas robotu je omogućeno da 'trči' brzinom od 11 kilometara na sat; slično njemu Hondin robot Asimo trči 8 kilometara na sat.

Ipak, onaj koji najviše zapanjuje je japanski robot napravljen kako bi mijenjao novinare. Ovo računalo na kotačima u stilu Segwaya opremljeno je kamerom, ima vezu s internetom, mikrofon i zvučnike. Može postavljati pitanja i transkribirati odgovore u tekst, a kreće se po opasnim zonama (poput ratom zahvaćenih područja) i intervjuira 24 sata na dan sve dok ne nađe nešto zanimljivo za objaviti na internetu.

Evo kako se Big Dog ponaša u divljini:

Pogledajte kako roboti zabavoljaju goste u restoranu Hajime:

Petman u akciji:

A-Pod, zastrašujuća malena zvijer:

Toyotin trkač nema mira:

Ako želite saznati nešto više o našem robotskom kolegi novinaru, to možete učiniti ovdje.

Piše: Nanok Bie/MWN
30.04.2010. 14:48:00
http://metro-portal.hr/roboti-buducnosti-vec-su-medju-nama/39024/