Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2010. 22:16:29
PATRICK ROBINSON

Robinson očekuje presudu Gotovini, Čermaku i Markaču u prosincu

Predsjednik međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Patrick Robinson, najavio je da će presuda na suđenju trojici hrvatskih generala biti donesena u prosincu

Patrick Robinson
Patrick Robinson (www.icty.org)

"Očekuje se da će presuda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač biti donesena u prosincu", rekao je Robinson u usmenom izvješću Općoj skupštini UN-a. U usmenom izvješću Općoj skupštini Robinson nije govorio o suradnji država s ICTY-jem, već je to pitanje obradio samo u pisanom izvješću.

Ocjenjujući da je "Hrvatska uglavnom odgovarala na potrebe Ureda tužitelja", istaknuo je da dugogodišnji zahtjev Tužiteljstva za predaju topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995. ostaje neriješen, ne spominjući odluku sudskog vijeća u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, koje je u srpnju ove godine odbilo zahtjev Tužiteljstva da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja topničkih dnevnika.

Robinson u izvješću navodi da je hrvatska Vlada stvorila međuresorsku radnu skupinu u listopadu 2009., kako bi ispitala izraženu zabrinutost Tužiteljstva o nedostacima u administrativnoj istrazi nestalih vojnih dokumenata. Radna skupina od tada je podnijela sedam izvješća Tužiteljstvu ICTY-a. Tužiteljstvo je ukazalo na opće poboljšanje u kvaliteti hrvatske administrativne istrage, u pogledu načina na koji su provedeni razgovori u istrazi. Međutim, istraga nije uspjela osigurati potpuno izvješće o tome gdje se nalaze traženi dokumenti, a nijedan od nestalih dokumenata još nije pribavljen, naveo je Robinson.

Govoreći o radu suda u protekloj godini, kazao je kako se radilo o "izazovima bez presedana, uz postignuća bez presedana", ističući da je simultano vođeno 10 suđenja, pri čemu su neki suci i drugo osoblje radili na više suđenja. Rekao je da se pred ICTY-jem sada vodi devet suđenja, te da će suđenje u predmetu Haradinaj i ostali biti ponovljeno, s početkom oko Nove godine.

Navodeći da je ICTY dovršio postupke za 126 osoba, te da 13 postupaka još treba dovršiti, Robinson je kazao da sud poduzima sve mjere kako bi ubrzao preostala suđenja, bez žrtvovanja kvalitete postupka.

Iznoseći procjene o dovršetku rada, kazao je da bi sva suđenja trebala završiti u 2012., osim suđenja Radovanu Karadžiću, koje treba biti dovršeno krajem 2013. Svi će žalbeni postupci, po Robinsonu, završiti do kraja 2014., uz naknadni dovršetak u predmetu Karadžić koji će se procijeniti u odgovarajuće vrijeme. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 22:16:29
http://metro-portal.hr/robinson-ocekuje-presudu-gotovini-cermaku-i-markacu-u-prosincu/49455/