Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2009. 16:04:59
svjetski putnik

Robert Pauletić kao prvi Hrvat osvojio Južni pol

Pisac i stručnjak za kvizove javio je preko satelitske veze da je stigao na Južni pol

(Jadran Babić /Cropix )

U ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu Robert Pauletić postao je prvi Hrvat na Južnom polu, potvrdio je to sam Pauletić koji se satelitskom vezom javio u program splitske Radio Dalmacije.

Na Južni pol je sa svojom ekipom stigao u 22 sata, a u led je zabio koplje s tri zastavice na kojima su slike Stipe Božića, Kviska i grb Hajduka. Pauletić je upravo splitskom aplinisti Božiću posvetio ekspediciju, pošto je on svojedobno kao prvi Hrvat stigao na Sjeverni pol.

U novoj avanturi hrvatskog kvizomana i pisca bili su pustolovi iz Velike Britanije, Njemačke, Novog Zelanda i Japana. Na Južnom polu ekipu je zatekla temperatura od minus 31 stupnja koja je uz vjetar stvorila dojam hladnoće od minus 42 stupnja Celzijevih.

"Smrzavali smo se, ali sam svejedno zapjevao Marjane, Marjane. Na Južnom polu smo se zadržali nekih 45 minuta kako bi snimili kadrove za televizijsku reportažu koju pripremam" rekao je Pauletić na Radio Dalmaciji.

Pauletić dobro zna što je zima, snijeg i led (dojmove s putovanja na Himalaju sažeo je u knjizi "Himalaja u 77 priča"), pa sada planira putovanja u toplije krajeve: „Ne želim više vidjeti led. Kad se vratim, otići ću s djecom na neku tropsku plažu."

Njegov povratak u Hrvatsku očekuje se između 17. i 20. prosinca.

09.12.2009. 16:04:59
http://metro-portal.hr/robert-pauletic-kao-prvi-hrvat-osvojio-juzni-pol/28217/