Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2013. 14:20:44
MONUMENTS MEN

Robert M. Edsel u MUO-u predstavio knjigu Odred za baštinu

Knjiga je to koja će, predviđamo, postati još slavnija kad se snimi film kojeg režira George Clooney

Seid Serdarević i Robert M. Edsel na Frakturinoj tribini Razotkrivanja
Seid Serdarević i Robert M. Edsel na Frakturinoj tribini Razotkrivanja (Metro)

Američki pisac i istraživač Robert M. Edsel predsatvio je sinoć u Zagrebu knjigu Odred za baštinu koja je u hrvatskom prijevodu izašla u izdanju izdavačke kuće Fraktura

Knjiga o spašavanjavu svjetske baštine od nacista za vrijeme drugog svjetskog rata zanimljiva je jer otkriva ljudske priče sudionika odreda za baštinu i obiluje povjesnim činjenicama. Njezin je autor također zanimljiva osoba, nije pisac po vokaciji već inžinjer koji je do sredine devedesetih godina vodio izuzetno uspješan naftni biznis. Firmu je prodao nakon što je udomio sve zaposlenike i preselio se u Italiju s obitelji. Smišljao je što bi mogao raditi u mirovini, a zamisao da počne istraživati način kako je sačuvano umjetničko blago za vrijeme 2. svjetskog rata dobio je šećući Ponte Vecchiom u Firenci, jedinim mostom koji nacisti nisu srušili. Kako nitko od sugovornika Talijana nije znao kako su brojne umjetnine preživjele razaranja, odlučio se sam krenuti u istraživanje.

Edsl kaže: "Želio sam napisati knjigu o dobrim momcima kojih ima sve manje. Danas je preostalo njih samo šest, a među njima je i jedna žena. Zato nema puno vremena za istraživanje njihovih sjećanja. A oni su na kocku stavljali vlastite živote kako bi spasili umjetnine iz stranih država. Velika umjetnička djela nisu vlasništvo pojedinih država niti nacija, ona pripadaju svima."

Izuzetno je ponosan što se po knjizi snima film s fantastičnom glumačkom i redateljskom ekipom. Tako će priču o ovim posebnim herojima vidjeti milijunsko svjetsko gledateljstvo. Koscenarist, glavni glumac i redatelj filma je George Clooney koji se s ekipom koju čine još i Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman i drugi, nalazi na lokaciji snimanja u Berlinu gdje ga je autor knjige posjetio neposredno prije dolaska u Zagreb.

28.03.2013. 14:20:44
http://metro-portal.hr/robert-m-edsl-u-muo-u-predstavio-svoji-knjigu-odred-za-bastinu/77294/