Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2013. 18:01:00
KNJIGA MJESECA

Robert M. Edsel: Odred za baštinu

Po knjizi koja opisuje kako je skupina entuzijasta spašavala umjetničku baštinu iz Hitlerovih kandži, upravo se snima film - redatelj i glavni glumac je George Clooney

Odred za baštinu
Odred za baštinu (Fraktura)

Volite li umjetnost, povijest i čitanje, Fraktura je za vas pripremila pravu poslasticu. Knjiga originalnog naziva The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History, Odred za baštinu Roberta M. Edsela, zanimljivo je ispričana priča o maloj skupini savezničkog vojnog osoblja koje je uspjelo sačuvati neprocjenjivo umjetničko blago od uništenja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Koliko je knjiga zanimljiva i uzbudljiva svjedoči i činjenica da George Clooney upravo režira film u kojem će uz njega glumiti i Rooney Mara, Matt Damon i Cate Blanchett.

Hitler i Goring nazivali su sami sebe ljubiteljima umjetnosti, želeći time opravdati nemilosrdno nacističko pustošenje i krađu. Ne zna se koliko bi umjetičkih djela netragom nestalo da nekolicina posvećenih ljubitelja umjetnosti nije krenula za savezničkim trupama, nakon iskrcavanja u Italiji i na Normandiji, u potragu za umjetninama koje je trebalo spasiti.

Vođe skupine bili su George Stout, konzervator muzeja Harvard Fogg i James Rorimer, stručnjak za srednjevjekovnu umjetnost u Cloistersu, odjelu Metropolitana za srednji vijek. Posao nije bio glamurozan već naporan i često naizgled nimalo uzbudljiviji od činovničkog, ali čovječanstvo bi ovim kolegama Indiane Jonesa trebalo biti vječno zahvalno za njihov fantastičan uspjeh. 

Od organiziranja lokalnih zidara u restauraciji crkava nastradalih u bombardiranju preko lutanja labirintima nacističke birokracije u potrazi za umjetninama odnešenim iz Louvrea, ova skupina entuzijasta uspjela je vratiti tisuće i tisuće umjetnina. Misao vodilja koja ih je tjerala naprijed bila im je: Što ako dobijemo rat, a izgubimo baštinu stvaranu više od tisućljeća?

Edsel spominje mnoge dirljive povijesne događaje poput onog o malom belgijskom selu koje je bilo potpuno devastirano za vrijeme Bitke na izbočini. Njegovi su se stanovnici, unatoč strašnom uništenju vlastite imovine, solidarno ujedinili kako bi spasili najveće umjetničko blago svoga sela, malu drvenu srednjeovjekovnu Bogorodicu.

Knjiga vrlo uspješno povezuje nekoliko glavnih priča i tema, od kronološkog i geografskog napredovanja s normandijskih plaža do zamaka i rudnika soli u Austriji gdje su bila sakrivena mnoga umjetnička djela, do malih priča o tome kako umjetnost može ujediniti ljude u nastojanju da spase svoje nasljeđe. Edsel romansira povijesne likove u katkada suvišnim rekonstrukcijama dijaloga koji djeluju pomalo nezgrapno, ali ipak je riječ o vrlo pitkom tekstu koji će približiti fantastičan poduhvat Odreda za baštinu i laicima koji se ne razumiju u umjetnost ili ratovanje. Naravno, za poznavatelje povijesti i umjetnosti, ovo će biti prava poslastica za čitanje.  

10.03.2013. 18:01:00
http://metro-portal.hr/robert-m-edsel-odred-za-bastinu/76886/