Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2010. 15:07:54
HNS:

Rješenja za zaštitu potrošača su dobra, ali se ne primjenjuju

Hrvatski građani nisu navikli da mogu imati potrošačka prava pa ih niti ne traže, istaknula je Pusić povodom Međunarodnog dana potrošača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/Cropix)

Na Međunarodni dan potrošača, 15. ožujka, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU i predsjednica HNS-ova Kluba zastupnika u Saboru Vesna Pusić danas je upozorila kako u Hrvatskoj postoje dobra zakonodavna rješenja vezana za zaštitu potrošača, ali da se formalno ne primjenjuju.

"Novi zakon o zaštiti potrošača bolji je od prethodnog, ali je njegova primjena odgođena do ulaska Hrvatske u Europsku uniju", kazala je Vesna Pusić na Trgu bana Jelačića gdje je, u okviru akcije Ženske inicijative zagrebačkog HNS-a "Potrošači koja su vaša prava?", građanima dijelila informativne letke kako bi se pobliže upoznali sa svojim pravima vezanim uz kvalitetu i ponudu proizvoda i usluga.

Pusić smatra da su građani najugroženiji kada je riječ o uslugama na financijskom tržištu jer im se nude koje kakvi krediti, pa i putem oglasa na stupovima, a dodatni troškovi kreditiranja su gotovo neprimjetni, ispisani sitnim slovima.

"Hrvatski građani nisu navikli da mogu imati potrošačka prava pa ih niti ne traže, osjećaju se bespomoćni, a to treba promijeniti", poručila je Pusić i navela kako je HNS-ova akcija svojevrsni podstrek ka tome te da se dobra zakonodavna rješenja počnu što prije primjenjivati.

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević pak kaže da bi svaki dan u Hrvatskoj trebao biti dan potrošača te pozvao državne institucije na kvalitetniju standardizaciju proizvoda kroz pravilnike i certificiranje, posebno kada je riječ o prehrambenim proizvodima, dok je sve nevladine udruge pozvao na istinsku, a ne samo deklarativnu zaštitu potrošača.

Ustvrdio je i kako bi prioritetna antirecesijska mjera mogla biti zabrana uvoza, primjerice govedine iz Brazila kojoj za par dana ističe rok trajanja ili pak uvoz prošlogodišnjih jabuka, a na taj bi se način zaštitili i potrošači. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 15:07:54
http://metro-portal.hr/rjesenja-za-zastitu-potrosaca-su-dobra-ali-se-ne-primjenjuju/35501/