Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2009. 06:43:27
Kolaps sustava

Rio de Janeiro, Sao Paulo i Paragvaj bez struje

Veliki kolaps u elektroenergetskom sustavu na dva je sata ostavio u mraku najveće brazilske gradove, a susjedni Paragvaj ostao je bez struje na 20-ak minuta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Kada je divovski hidroenergetski sustav Itaipu prestao proizvoditi svojih 17,000 megawatta, došlo je do prekida opskrbe strujom Rio de Janeira, Sao Paula i još najmanje nekoliko velikih brazilskih gradova, izjavio je brazilski ministar rudarstva i energetike Edison Lobao.

Po njegovim je riječima, kolaps elektro energetskog sustava zahvatio devet od 27 saveznih država Brazila, zemlje sa 190 milijuna ljudi.

Uzrok kolapsa još se utvrđuje, no ministar Lobao je kazao kako je vjerojatno kriva snažna riječna bujica koja je čupala stabla u blizini brane Itaipu, neposredno prije ispadanja hidrocentrale iz sustava.

Struja se u Rio de Janeiro vratila u srijedu, oko pola sata iza ponoći, što su građani u četvrti Copacabana popratili zdravicama i oglašavanjem automobilskih truba.

U Paragvaju je nacionalna elektroenergetska tvrtka za nestanak struje okrivila kratki spoj u trafo-stanici kraj Sao Paula, tvrdeći da je on izazvao ispad cijelog prstena koji opskrbljuje Itaipu. Cijeli Paragvaj ostao je bez struje na 20-ak minuta, izvijestio je vodeći nacionalni dnevni list ABC Color. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 06:43:27
http://metro-portal.hr/rio-de-janeiro-sao-paulo-i-paragvaj-bez-struje/26171/