Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2011. 20:51:58
BEATIFIKACIJA

Rim preplavljen hodočasnicima

Hodočasnici iz cijelog svijeta stigli u rim na molitveno bdijenje

Papa Ivan Pavao II
Papa Ivan Pavao II (Getty Images)

Stotine tisuća hodočasnika pristigle su u Rim gdje će se u subotu navečer održati molitveno bdijenje u povodu nedjeljne beatifikacije pape Ivana Pavla II., najkarizmatičnijeg Pape u povijesti Katoličke crkve, prenosi Hina.

Prije šest godina, na pogrebu poljskog Pape, s Trga sv. Petra upućen je poziv "Santo subito" ("svet odmah") kako bi se odala počast Papi koji je tijekom svojeg dugogodišnjeg pontifikata (1978.-2005.) i 104 putovanja modernizirao sliku Crkve.

Velik ugled pape Ivana Pavla II. potaknuo je njegova nasljednika Benedikta XVI. da već u lipnju 2005. pokrene proceduru njegove beatifikacije, koja je završena u rekordnom roku u siječnju 2011.

Za to je bilo potrebno jedno priznato čudo. Riječ je o slučaju francuske redovnice Marie Simon-Pierre, koja je ozdravila od Parkinsonove bolesti.

Ona će o tome svjedočiti na molitvenom bdijenju u subotu navečer u Circusu Maximusu, velikom zelenom prostoru u središtu Rima gdje su se u rimsko doba odvijale utrke kočija. Očekuje se više od 100.000 ljudi iako u Rimu pada kiša. Na pozornici je postavljena golema slika Djevice s djetetom, a pored nje slika pape Ivana Pavla II. s njegovim poznatim riječima "Ne bojte se!".

Bdijenje će početi u 21 sat i trajati do 22.30. Na kraju će se, putem video veze, uključiti i papa Benedikt XVI. koji će uputiti molitvu Djevici Mariji i blagosloviti vjernike.

Beatifikacija pape Ivana Pavla II. počet će u nedjelju u 10 sati na Trgu sv. Petra.

U poruci hodočasnicima, koju je u subotu objavio Osservatore Romano, Benedikt XVI. obećao je "proslavu vjere" koja će biti "dragocjena prigoda da se otvore vrata Isusu Kristu".

Nakon obreda, vjernici će se u bazilici sv. Petra moći pokloniti pred Papinim lijesom, koji će potom biti položen u kriptu u kapelici pored Michelangelove Piete.

Beatifikaciji pape Ivana Pavla II. nazočit će i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

30.04.2011. 20:51:58
http://metro-portal.hr/rim-preplavljen-hodocasnicima/58335/