Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2011. 08:25:04
POMOĆ JAPANCIMA

Rijetka Stradivarijeva violina prodana za 9,8 milijuna funta

Violinu iz 1721. godine kupio je anonimni kolekcionar za iznos otprilike četiri puta veći nego što je dosad plaćeno za neki Stradivarijev instrument

Violina
Violina (Shutterstock - ilustracija)

Rijetka Stradivarijeva violina koja je nekad pripadala unuci engleskog pjesnika Lorda Byrona prodana je u ponedjeljak za rekordnih 9,8 milijuna funta (82,5 milijuna kuna) na aukciji za žrtve potresa i tsunamija u Japanu, piše Hina.

Violinu iz 1721. godine kupio je anonimni kolekcionar za iznos otprilike četiri puta veći nego što je dosad plaćeno za neki Stradivarijev instrument.

Violinu "Lady Blunt" na prodaju je ponudila japanska glazbena zaklada, koja u svom posjedu ima neke od najvrednijih Stradivarijevih i Guarnerijevih glazbala. "Iako je ova violina bila vrlo važna u našoj kolekciji, potrebe naših Japanaca nakon tragedije 11. ožujka još su važnije. Ako možemo pomoći, mi ćemo to uvijek učiniti", izjavio je predsjednik zaklade Kazuko Shiomi.

Dražbu je provela internetska aukcijska kuća Tarisio, specijalizirana za fine instrumente. Iznos će odmah biti uplaćen za pomoć žrtvama tsunamija i potresa.

"Lady Blunt" jedna je od 600 Stradivarijevih violina, viola i violončela koliko ih još postoji u svijetu. Neka Stradivarijeva violina posljednji je put javno prodana 1971. godine za 845 tisuća funta u Sotheby'su.

21.06.2011. 08:25:04
http://metro-portal.hr/rijetka-stradivarijeva-violina-prodana-za-9-8-milijuna-funta/60396/